Giden de Kalan da

Dilara Demirci 22 Görüntüleme 2 Yorum
2 Dak. Okuma

Sahi gitmek mi zor, kalmak mı azizim?

Bu soruya farklı farklı cevaplar almak mümkündür. Çünkü herkes yaşadığı kadarını bilir. Giden gitmek, kalan kalmak diyecektir. Ancak herkes hayatında en az bir kez ya giden ya kalan olmuştur elbet. Üniversitede okumaya giden Ayla, gözü yaşlı kalan anne. Çalışmak için Adana’ya giden mevsimlik işçi Ali, biri elinden tuttuğu bir diğeri kucağında iki çocukla kalan Fatma. Yıllık izinle tatile çıkan Kaan, kalan ofis arkadaşları. Giden Leylalar, kalan Mecnunlar… Ne çok gidişler, ne çok kalışlar vardır hayatta.

Bir İngiliz atasözü derki; “Put oneself in another person’s shoe.” Kendini başkasının yerine koymak, empati kurabilmek için başkasının ayakkabısını giymek anlamına gelir bu atasözü. O zaman gidenin gözünden bakabilmek adına onun ayakkabılarını giyelim. Gideni bekleyen yeni şeyler vardır. Yeni insanlar, yeni bir iş, yeni bir ev, yeni bir yol, yeni bir durak, yeni bir bakkal, yeni bir yaşam… Her şey taptazedir. Uyum sağlanacak, ayak uydurulacak ne çok şey vardır. Aklın, yüreğin bir kısmı kalandadır elbet. Ama yeni her zaman oyalar insanı. İlgilenecek çok şey vardır. Zaman hızlı akar mesela. Ne çabuk geçiverir saatler, günler, aylar, yıllar… Nasıl olsa dönecektir bir gün giden. Her şey bıraktığı yerde, bıraktığı gibi bekleyecektir onu. Ya da o öyle sanmaktadır.

Ve kalan… Kalanın gözünden bakarsak duruma, kalan için her şey aynıdır. Aynı yerler, aynı yüzler, aynı sohbetler… Her şey olduğu ve olacağı gibidir. Her gün bir diğerini taklit eder. Aklın, yüreğin tamamı gidendedir aslında. Çünkü aklını ve yüreğini oyalayacak şeyler yoktur hayatında. Zaman yavaş akar mesela. Aylar tükenirken dakikalar geçmek bilmez.

Kalan bekler, giden döner elbet. Ama her ikisi de aynı kalabilmiş midir?

Ya kalan vazgeçerse beklemekten ya da giden vazgeçerse dönmekten.

Kalan beklerse ama giden geri dönmezse. Ya giden dönerse ama kalan artık yoksa.

Hayat bu. Olasılıklar, ihtimaller sonsuzdur. Her gidiş, her kalış ayrı duygular besler. Ayrı geleceklere gebedirler.

Ya gidene de zor kalana da zorsa?

Ya gidene de kalana da kolaysa?

Bu İçeriği Paylaş
Bağlantılar:
Yazar
2 Yorum
  • Duygular ve olaylar kişiden kişiye değişir. Bazen gidene de kalana da zor, bazen kolay olur. Önemli olan eylemi yapanın istikameti ve aldığı karar. Bu kararı uygulamada ki kararlılığı. Kalan kararı alanı ilgilendirmez. Her fert kendinden mesuldur.
    Duyguları her yönden güzel kaleme almışsın canım benim. Harika bir yazı olmuş kalemine sağlık.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Exit mobile version