Görme Hediyesi: Otistik Çocuklara Görsel Algı Tedavisi

Beytullah Mutlu 43 Görüntüleme Yorum ekle
3 Dak. Okuma

Otizm her çocuğu farklı şekilde etkiler; bu nedenle çocuğunuzun belirtileriyle başa çıkmak için ihtiyaç duyduğu tedavileri tam olarak bulmak zordur. Bazı otistik çocukları etkileyen şeylerden biri (hepsini olmasa da) görsel algı sorunlarıdır. Görsel algıyı geliştirmeye yardımcı olacak bazı standart yöntemler kullanarak, çocuğunuza dünyayı daha net görme yeteneği kazandırabilir, öğrenmeyi ve anlamayı kolaylaştırabilir ve muhtemelen bazı davranış sorunlarını da engelleyebilirsiniz.

Otizmli çocuklar çoğunlukla duyusal aşırı yüklenme ve çarpıtma sorunları yaşarlar. Bunlar, bu rahatsızlıktan mustarip olmayan birçok insanın geliştirdiği sorunların aynılarından bazılarıdır ve pek çok tedavi seçeneği mevcuttur. Bununla birlikte, otizmli bireyler sıklıkla ışık, renkler, kontrast, şekiller ve desenler nedeniyle dünyanın duyusal aşırı yükünün üstesinden gelinemeyecek kadar fazla olduğunu ve genel olarak hareket etmelerine veya kapanmalarına neden olduğunu fark ederler. Bu bazen otizmle daha da artan genetik bir durumdur; dolayısıyla çocuğun ebeveynleri okuma konusunda sorun yaşıyorsa veya görsel algı sorunları nedeniyle başka bir tedavi görmüşse, çocuğun da yardıma ihtiyacı olması ihtimali yüksektir.

Irene Metodu görsel algı bozukluklarını tedavi etmenin etkili bir yoludur. Bu yöntem, daha uyumlu bir dünya meydana getirmek için renkleri kullanır. Daha iyi ve daha hızlı okuyabilmek için okurken sayfa üzerinde renk filtresi kullanılmasını öneren biri varsa bu yöntemleri duymuş olabilirsiniz. Bu yöntemin işe yaradığı kanıtlanmıştır ve eğer otizmli çocuğunuz okuma konusunda olgunluk seviyesindeyse, hız ve anlamada bir fark olup olmadığını görmek için bu renk filtrelerini denemek isteyebilirsiniz. Ancak otizmli çocuğunuzun sadece kitap okurken değil gün boyu renk filtrelerinden faydalanma olasılığı daha yüksektir. Bu sorunun üstesinden gelmek için renkli mercekler kullanılarak özel gözlükler yapılmıştır. Her çocuk her renge aynı şekilde tepki vermez, bu nedenle zararlı ışığı engelleyen rengin hangisi olduğunu bulmak bir deneme yanılma sürecidir. Otizmli bireylerin görsel algı problemlerine yardımcı olmak için evinizde renkli ampuller kullanmayı da tercih edebilirsiniz.

Bu yöntem çocuklarda temel olarak 4 alanda etkilidir: derinlik algısı, sosyal etkileşim, öğrenme ve fiziksel sağlık. Renkler çocuğun bir nesneden ne kadar uzakta olduğunu belirlemesine yardımcı olur ve dünya daha üç boyutlu hale gelerek derinlik algısına fayda sağlar. Sosyal etkileşim de gelişir, çünkü çocuk daha sakin bir dünyadaymış gibi hisseder ve yüz ifadelerini daha net görüp yorumlayabilir. Renkler, özellikle okurken öğrenmeyi mümkün kılar ve genel olarak çocuk daha iyi hisseder çünkü baş ağrılarını ve baş dönmesini azaltmaya yardımcı olur. Görsel algı sorunlarına yardımcı olmak için bu tekniği ve diğer teknikleri test ederek çocuğunuzun dünyayla ve otizmiyle daha iyi başa çıkmasına yardımcı olabilirsiniz.

Bu İçeriği Paylaş
Bağlantılar:
Yazar
Yorum yap

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Exit mobile version