Hayır Diyebilmek

Sema Aktaş 34 Görüntüleme 4 Yorum
3 Dak. Okuma

Herhangi bir konuda sürekli evet demek bir süre sonra öfkelenmemize, sinirlenmemize ve devamında kendimize olan saygımızı kaybetmenize neden olabilir.

Çok sevdiğimiz yada değer verdiğimiz insanların bizden istedikleri şeyi bize zarar vereceğini bilsek dahi yapmak isteriz. Bundaki en büyük faktör hayır kelimesini kullanmakta zorlandığımız içindir.

Peki neden hayır diyemiyoruz?

Çocukluğumuzda içselleştirilen reddetmeme davranışı yetişkinlikte de devam eder. Başkalarının üzerimizdeki kontrolüne karşı gelemez içsel çatışmalar yaşayarak sonunda karşı tarafın isteğine boyun eğmek durumunda kalırız.

Hayır dersek, karşımızdaki kişiyi incitmekten, rencide etmekten ve bencillikle suçlanmaktan korkabiliriz. Değer görmenin ve takdir edilmenin yolunun evet demekten geçtiğini düşünüyor olabiliriz.

Kendimize olan güvenin az olması ve karşımızdaki kişi reddedersek “ya beni sevmezse” duygusu ağır basmış olabilir.

Hayır demenin güç olduğu tüm durumlarda, sürekli olarak, “Hayır dersem, artık beni sevmeyecek” diye düşünürseniz, bir gün hayır deme şansınız çok azalacaktır.

Takdir kazanmak için evet dediğiniz her iş zaman içerisinde o kişilerin size olan saygısının azalmasına ve sizin zayıf görünmenize neden olacaktır. Bu da sağlıklı ilişkiler kurmanızı zorlaştıracaktır.

Başkalarının isteklerini sürekli önde planda tutup isteklerinizi geri planda tutmak kendi yaşantınızda karmaşaya neden olacaktır ve hep ertelemek zorunda kalacaksınızdır. Hayır diyebilmek kendi sınırlarımız olduğunu ve diğer kişilerinde bunu fark etmelerini sağlayacaktır.

Hayır diyebilmenin ilk adımı, hayır demenin ne kadar önemli olduğunu kendi içimizde kabul etmektir.

Eğer hayır kelimesini değer verdiğiniz kişilere karşı kullanmakta zorluk yaşıyorsanız küçük pratikler yaparak hayır demeye başlayabilirsiniz. Örneğin; “Bir tabak daha yemek alır mısınız?” sorusuna, “Hayır teşekkür ederim” diyerek başlayabilirsiniz

Birisi size o anda yapmak istemediğiniz bir teklifte bulunursa, Örneğin; “Hayır şuan gelemem, ama hafta sonu uygunum” Şeklinde başka alternatifler sunabilirsiniz.

Hayır diyebilmenin diğer bir yolu sizden istenilen davranışın sizin üzerinizde nasıl etkiler bırakacağını, karşınızdaki kişiye anlatmaktır. Örneğin; “Hayır söylediğin yere gelmek istemiyorum, çünkü oraya gidince canım sıkılıyor” yada “mutsuz oluyorum” diyebilirsiniz.

Kendinize şunları söyleyebilirsiniz.

  • Ben değerliyim ve kendime güveniyorum.
  • Herkesle aynı düşünceye sahip olmayabilirim.
  • Herkes beni sevmek zorunda değil.
  • Ben de var olma hakkına sahibim.
  • Kendime bu kadar iş yükleyerek, sıkıntıya sokmak zorunda değilim.

Kısaca, yavaş yavaş evet deme bağımlılığından kurtulabilir, duygularınıza sahip çıkarak onları değiştirebilir ve sonunda hayır diyebilme özgürlüğüne kavuşabilirsiniz.

Bu İçeriği Paylaş
Yazan Sema Aktaş
Bağlantılar:
Aile Danışmanı
4 Yorum

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Exit mobile version