İmaj

Selen Timuçin 28 Görüntüleme 15 Yorum
3 Dak. Okuma

Sosyal medyada ve yaşantımız içerisinde sık kullanılan kelimelerden birisidir İmaj.

İmaj kavramı Latincede “İMAGO” (resim) kelimesinden türetilmiştir. Anlamı görüntü, imge demektir. Bir ürünün, bir kişinin, bir şeyin nasıl bilindiği ve karşı taraftan nasıl algılandığıdır.

İmaj kişiler ve kurumları kapsayan bir kavramdır. Kişisel imaj şahsa özgü olan kişilerin giyimlerinden, duruşlarına, ses tonlarından, hal ve tavırlarına, davranış biçimlerine kadar önem arz eden bir duruştur. Karşı taraftan nasıl algılandığınızdır. Kişisel imajımız, hakkımızda bilgi veren değerler bütünüdür. Kim olduğumuz, pozisyonumuz, eğitim düzeyimiz, mesleğimiz vb konularda dış dünya hakkımızda bilgi sahibi olur. Yansıttığımız profille insanların aklında kalırız ve bizi çizmiş olduğumuz o imaj ile algılarlar.

İmajda üç unsur önemlidir.

  • Bizim kendimizi nasıl gördüğümüz
  • Toplumun bizi nasıl gördüğü
  • Kendimizi nasıl görmek ve başkalarına nasıl görünmek istediğimiz.

Görünüşümüz ile toplumun bizi nasıl gördüğü aynı çizgide değilse İmaj konusunda bir yeniliğe ihtiyacımız var demektir.

Kişisel imaj insanların benlik algısıdır ve kişinin imajı etiketidir. Üslubu ile birleştiğinde ise bir bakıma kimliğidir. Kaliteli ve başarılı bir hayat, kendini en güzel şekilde taşımak, ifade etmek ve arz etmek toplum içinde son derece önemlidir.
Neyi, nerede, nasıl giyeceğiniz, kişisel bakıma verdiğiniz önem, beden diliniz, ses tonunuz, bakışınız, duruşunuz, hitap beceriniz, mimikleriniz bunların hepsi ayrı bir değer ve dikkat edilmesi gereken konulardır.

Hayatın her alanında gerek kişisel gerek kurumsal hayatta ilerlemek için yeni fırsatlara kapı aralamak için başarılı bir İmaj çalışması oldukça önemlidir. Çünkü insanlar ilk bakışta dış görünüşten etkilenirler. Bu doğal ve kaçınılmazdır.

Başarılı bir imaj sayesinde kişi kendini ifade eder ve kendi hakkında karşı tarafa bilgi vermiş olur. Karşı tarafta etkin bir ilk izlenim oluşturur ve yine karşı tarafın bizi algılaması için bir araçtır.

Yeni tanıştığımız kişilerin imajını ve verdiği mesajı algılayıp hüküm vermemiz 30 sn. gibi kısa bir sürede gerçekleşir.

İlk intibada etkili olan %55 dış görünüş ve sitil %38 ses tonumuz %7 ise sözel iletişimin payı dikkate alındığında imajın ne derece önemli olduğunu kavrayabiliriz. Başkalarının zihninde bir şekilde imajımız olacaktır. Önemli olan bu imajın ne kadar başarılı ve güçlü olacağıdır ki bu da bizim elimizdedir. İmajı oluşturmada sorumluluk şahsidir. Bu noktada kendimize odaklanmalı, sahip olduğumuz değerler ve geliştirdiğimiz özellikler bütünü ile kendimize bir etiket oluşturmalıyız.

Girdiğimiz bir ortamdan ayrılırken insanların zihninde bıraktığımız olumlu veya olumsuz izler imajımızdır. Profesyonel bir imaja sahip olmak, dış dünyaya olumlu ve başarılı bir imaj çizebilmek için bir danışmanlık veya koçluk hizmeti almak yararımıza olacaktır.

Kişilerin zihninde bıraktığımız fotoğraf ya da algının başarımız üzerindeki etkisini düşündüğümüzde bu mesleğin önem ve ciddiyetini pekiştirmiş oluruz.

Unutmayın ki; sizin zihninizdeki gerçeğinizdır. Başkalarının zihninde oluşturduğunuz ise sizin imajınızdır. İkisi arasındaki uyum ise başarı ve marka açısından dikkat edilmesi gereken husustur.

Bu İçeriği Paylaş
Bağlantılar:
Yazar
15 Yorum
  • Çok güzel ifade etmişsiniz ????kaleminize,emeğinize sağlık ? günümüzde “imaj” ,”ilk intiba” iş dünyasına adım atacak gençlerimiz için de neredeyse bilgi kadar önemli…imaj sayesinde özgüvenli,kendini iyi hisseden ve iyi ifade eden bireyler mutlu ve başarılı olacaklardır.
    Yazılarınızı sevgiyle bekliyoruz ??

  • Çok doğru bir yazı olmuş???? Sizi severek takip etmeye devam edeceğim, diğer yazılarınızda görüşelim?

  • Yazınızı severek okudum. Benliğimizi oluşturan en önemli ayrıntılardan biri imajımızdır.O kadar güzel anlatmıssiniz ki bunu diğer yazılarınızı da heycanla bekliyorum.??

  • Bilgi ve akış gerçekten çok güzel. Sizi tebrik ediyorum. Heyecanla takipteyim. Diğer yazılarınızı bekliyorum. Sevgiler

  • Tebrikler.
    İmajı o kadar yalın ve doğru bir ifade anlatmışsınız ki.
    Belli ki sizi zevkle takip edeceğiz. Teşekkürler.

  • Son derece başarılı, bir o kadar keyifle okuduğum yazınızdan dolayı tebrik ediyorum Selen Hanım sizi.Kaleminizden çıkacak daha nice yazılarınızda buluşmak dileğiyle.

    • Tesekkur ederim .Begenen gönlünüze saglik….Yeniden görüşmek dileğiyle..Sevgiler…..??

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Exit mobile version