İyi ki Oyuncaklarım Var

Hiranur Akagündüz 38 Görüntüleme Yorum ekle
2 Dak. Okuma

Çocuklar, biz yetişkinler gibi duygularını ifade etmekte iyi değildir. Çoğu zaman hissettiklerini anlamlandıramayabilir ya da ifade edemeyebilirler. Bu nedenle oyun, çocuklar için yeni bir dildir. Oyunla birlikte çocuklar duygularını ifade edebilir, isteklerini ifade edebilir, yaşantılarını aktarabilir ve kendilerini bu şekilde tatmin edebilir. Çocukların kelimeleri oyuncaklardır. Bu oyuncaklarla kurduğu oyunlar ise ne anlatmak istediğidir.

Oyun terapisi, çocuklarda görülen ruhsal veya davranışsal problemlerin Uzman kişi tarafından oyun ve Oyuncaklar aracılığı ile saptanması ve iyileştirilmesidir. Oyun terapisi duyguları dışa vurum için çok değerlidir. Çocukta farkındalığın artmasına yardımcıdır.

Çocuğun içsel dünyasında yaşadığı çatışmalar oyuna aktarılarak açığa çıkarılır. Fakat bunu yapabilmesi için çocuğun oyun ortamının güvenli olması gerekir. Eğer çocuk kendini o ortamda güvende hissetmezse aktarım sağlıklı olmaz.

2-12 yaş arası çocuklarda depresyon, yas, anne baba kaybı, takıntılar, kaygı bozuklukları, travma, istismar ve taciz, boşanma, alt ıslatma, kaka kaçırma, kardeş kıskançlığı, duygusal problemler, uyum problemleri, okul problemleri, davranış problemleri, uyku, yeme problemleri, özgüven sorunları, sosyal beceri sorunları ve kronik hastalığı olan çocuklarda hastalığa uyum aşamasında oyun terapisinin etkili ve iyileştirici sonuçlarının olduğu yapılan araştırmalarla ortaya konulmuştur.

Oyun Terapisinin Günlük Oyundan Farkı Nedir?

Oyun terapisi, oyun terapisti, terapiye uygun Oyuncaklar ve oyun terapi odası ile gerçekleştirilir. Çocuk kendi oyun tarzını aynı şekilde oyun terapi odasında da gösterebilir. Önemli olan terapistin o oyunu anlamlandırma şeklidir. Çocuğun sembolik anlatımları, terapist tarafından anlamlandırılır ve çocuğun iç dünyasının ortaya çıkmasına olanak sağlar. Çocukların dışarıda oynadıkları oyun ile terapide oynadıkları oyun içerik olarak aynı olsa dahi işlevsel olarak oldukça farklıdır.

Bu nedenle oyun terapisi, günlük oyunlardan farklıdır.

Oyun Terapisi Çocuğa Neler Kazandırır?

  • Duygularını daha iyi tanıma ve anlama becerisi
  • İhtiyaçlarını karşılayabilir hale gelebilmek için duygularını uygun yollarla ifade edebilmesi,
  • Problem çözme becerilerinin gelişmesi,
  • Öz güvenlerinin artması,
  • Öz kontrol gelişimi,
  • Sorumluluk alabilmesini

sağlar. Bir sonraki yazımızda görüşmek üzere.

Bu İçeriği Paylaş
Bağlantılar:
Psikolog
Yorum yap

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Exit mobile version