Öz Şefkat Odağında Hayatımıza Bakış

Hiranur Akagündüz 29 Görüntüleme Yorum ekle
3 Dak. Okuma

Öz şefkat, insanın yaşamış olduğu başarısızlıklarına ve hatalarına rağmen, kendini acımasızca eleştirmek yerine nazik ve anlayışlı bir tutum sergilemektir. Yere düştüğünde neden böyle olduğunu düşünüp kızmadan yargılamadan, kendi acısında elini tutup kendini kaldırmaktır. Öz şefkat kendine sarılmaktır. Uzanıp tüm gücünü toplayıp kollarınla bütün bedenini sarıp sarmalamaktır. Duygularını fark edip onları kabul etmektir ve ona göre yaşamaktır. Öz şefkat kendimize merhamet etmektir. Kendimizle dost olmaktır.

Öz şefkatin üç bileşeni vardır. Bunlar: Öz nezaket, ortak insanlık duyguları ve bilinçli farkındalıktır. Öz nezaket; arkadaşımızın ya da dostumuzun başına üzüntülü bir olay geldiğinde ona acımasız ve önyargıyla yaklaşmak yerine sevgi, merhamet ve anlayışla yaklaşmaktır. Kişi aynı şekilde kendine de aynı hassasiyetle yaklaşmalıdır. Öz şefkatin eksik olduğu kişilerde herhangi üzücü ya da yıkıcı durum yaşanınca, “Neden hep benim başıma geliyor?” diye sorguladıkları görülmektedir. Bu durumda bu tarz düşüncelerden kurtaran bir diğer bileşen, ortak insanlık duygularıdır. Ortak insanlık duyguları, böyle üzüntülü zamanlarda herkesin bunu yaşıyor olabileceğini, bütün acıları kendisinin yaşamadığını, herkesin her zaman mutlu olmadığını ortaya koymaktadır. Yaşayan olumsuzluklar sadece o kişiye ait değildir. Ortak insanlık duyguları, kişiyi bu duygu ve düşüncelerin sonucunda ortaya çıkan yalnızlık hissinden çekip çıkarmaktadır. Son bileşen olarak bilinçli farkındalık yaşanan olayların, deneyimlerin ve tecrübelerin oluşturduğu duyguların, kişide farkına varılmasını sağlamaktadır. Bilinçli farkındalık ile kişi duyguyu yaşarken kendisini duygunun yerine koymamakta, sadece o duyguyu hissetmekte ve sonrasında da bitirmektedir. Bilinçli farkındalık, kişiyi resmin içine hapsolmuş değil, resmi dışarıdan izleyen, gözleyen kişi olarak yönlendirmektir.

Öz şefkatinizi arttırmak için size önereceğim bu nefes egzersizini aşağıdaki adımları takip ederek yapabilirsiniz:

  1. Ayaklarınızın yere değdiği, dik oturabileceğiniz bir pozisyona geçin.
  2. Gözlerinizi kapatın.
  3. Yavaşça derin nefesler alın ve verin.
  4. Her nefes alış ve verişinizde nefesinizle bir bütün olun, nefesinizi dinleyin.
  5. Bunu yaparken vücudunuzdaki gerginliğin ve stresin akıp gittiğini hayal edin.
  6. Vücudunuzdaki karıncalanmalara, hissettiğiniz ısı değişimlerine odaklanın.
  7. Şimdi bir hayal kurun, sevdiğiniz birinin karşınızda olduğunu düşünün. Ona duyduğunuz şefkati hissedin. Sesini ve kokusunu hissetmeye çalışın. Birbirinize dokunduğunuzu sarıldığınızı hayal edin. Bu sıcaklığı ve şefkati tüm bedeninizde hissedin.
  8. Ellerinizi kalbinizde birleştirin. Derin ve yavaş nefesler alıp verin.
  9. Aldığınız her nefeste kendinize olan sevginizi ve şefkatinizi düşün.
  10. Son olarak kendinize sarılın. Kollarınızı sıvazlayın ve kendinize şefkat gösterin.

Kendinize kocaman sarılmanızı ve öz şefkatinizi asla yitirmemenizi temenni ediyorum. Sağlıcakla kalın.

Bu İçeriği Paylaş
Bağlantılar:
Psikolog
Yorum yap

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Exit mobile version