Kimler Psikolojik Destek Almalı

Gülden Keleş 34 Görüntüleme Yorum ekle
2 Dak. Okuma

Belki de ülkemizin kanayan yarasıdır, insanların psikolojik destek almaktan kaçması.
Belirli kalıplar oluşmuş durumda ve insanların psikolojik destek alma fikrini duyduklarında dahi ‘‘ben deli miyim, adımı mı çıkaracaksınız, herkes benimle dalga geçecek saygınlığımı kaybederim, problem bende değil zaten, asıl hasta karşı taraf…’’ gibi söylemlerde bulunduklarına şahit olmuşuzdur hepimiz. Çünkü değişmez bir kural var, bir insan psikolojik destek alıyorsa o ya güçsüzdür ya da halk tabiriyle delidir.

Oysa psikolojik destek almak sizi deli, uyumsuz, güçsüz, dalga geçilecek bir insan… yapmaz.

Bazen sadece kendinizi daha iyi tanımak için bile psikolojik destek alabilirsiniz. Bunu duyunca da bazı insanlar ‘‘ben zaten kendimi çok iyi tanırım’’ derler ama baktığınız zaman bu kişi öfkesinin asıl sebebini hiçbir zaman bilememiştir, duygularının farkına varamamıştır, gerçek anlamda ne hissettiğini neye ihtiyacı olduğunu anlamamıştır, neden etrafında onlarca kişi varken yalnız hissettiğini bilmiyordur.

Psikolojik destek; bazen içinde bulunulan zorluktan kurtulmak için, baş etme becerilerini geliştirebilmek için, öz farkındalığa erişip öz şefkat yapabilmek için, zor ya da travmatik bir durumu sağlıklı bir şekilde işlemleyebilmek için, biri tarafından koşulsuz kabul edildiğini fark edip koşulsuz kabulü öğrenebilmek için, ilişki sorunlarının sebebini anlamak için, güçlü ve zayıf yönleri farkında olmak için, acı-kayıp-yas durumlarını en sağlıklı şekilde kabullenmek için, anlamak-anlaşılmak, hayır diyebilmek, kendini tanımak ve daha birçok sebepten dolayı işe yaramayacak çözümler peşinde koşmak yerine ruh sağlığınız için atacağınız en doğru adımdır.

Yargılanma, etiketlenme, ötekileştirme korkusu kişiyi psikolojik destek almaktan uzak tutmaktadır. Bedensel bir problemimizi bir hekimden destek alarak çözmeye çalışıyorsak ruh sağlığımız içinde aynı şeyi yapmalıyız. Çünkü ikisi de sizsiniz. Bedeniniz iyi olmazsa ruhunuz iyi olmaz, ruhunuz iyi olmazsa bedeniniz iyi olmaz. İhtiyaç duyan herkes psikolojik destek alabilir ve buna hakkı vardır.

Bu İçeriği Paylaş
Bağlantılar:
Psikolog
Yorum yap

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Exit mobile version