Koçluk Yetkinlikleri ve Etik Kuralları

Yeşim Çim 45 Görüntüleme Yorum ekle
4 Dak. Okuma

Bir mesleğin meslek olarak kabul sürecinde en önemli olan yetkinlikler ve de kendine has etik kurallarının olmasıdır. Bir mesleğin iskelet sistemi kurulma aşamasında, meslek kabulü devlet tarafından onaylanana kadar o meslek ile ilgili olgular, kavramlar farklılıklar gösterir. Koçlukta 2017 yılında meslek olarak kabul edildiğinde bir takım farklılıklar tabi ki olmuştu.

Koç (seviye 6) tanımlı meslek Ulusal Meslek standardı 19.10.2015 tarihli ve 29507 sayılı Resmi gazetede yayınlanan Ulusal Meslek Standartlarının ve Ulusal Yetkinliklerinin hazırlaması hakkında yönetmelik 2007 yılındaki Mesleki Yeterlilik kurumunun, MYK tarafından KPD (Koçluk Platformu Derneği) ve UPKD (Uluslar arası Koçluk Derneği) tarafından hazırlanmıştır. Yıllar içinde revizeler ve 1 adet tadil almış ve daha da geliştirilmiştir. Revize ve tadiller gelişim için şarttır.

Peki sistemde koçluk nasıl bir yer buldu?

Uluslar arası standart meslek sınıflandırması yapıldığında (İSCO 08) Sosyal Hizmet ve Danışmanlık ile ilgili profesyonel meslek mensupları olarak 2535 kodu ile vücut bulmuştur.

Koçluk hangi düzenlemeler ile ilgilenir?

  • 2872 Çevre Kanunu ve alt mevzuatlar,
  • 5510 Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası ve alt mevzuatlar,
  • 6331 İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu ve alt mevzuatlar,
  • 6502 Tüketicinin Korunması ve alt mevzuatlar,
  • 4857 İş kanunu ve alt mevzuatlar.

Koçluk mesleği tüm bu kanunlar ile iç içedir. Ve bu kanunlar üzerinden hem kendinin hemde bireylerinin haklarını koruması bir Koçun etik kuralları arasındadır.

Yeterlilik birimi nedir?

Koçluk sistemi, Mesleki etik kodlar, koçluk kullanım alanları,Koç ve Koçluğun sınırları, Koçluk yetkinlikleri, Temel davranış bozukluğu bilgisi, Bilgi toplama ve değerlendirme yöntem bilgisi, Gündem ve ihtiyaca uygun teknik ve yöntemler bilgisi. Koçluk araçları kullanma bilgisi, Değerlendirme yapma araç bilgisi Koçluk sisteminin en önemli yetkinlik ve Yeterlilik birimleridir.

Gündem analizleri, ihtiyaç analizleri, Profil analizleri, etkili iletişim teknikleri, soru sorma teknikleri, yaratıcı düşünme teknikleri, görüşme teknikleri, hedef belirletme teknikleri, örnek olay inceleme teknikleri, eylem planlama ve ölçme teknikleri ve değerlendirme yapabilme de yine bir Koçun beceri ve yetkinlikleri ile ilgilidir.

Örneğin KOÇLUK yetkinlik ve etik kuralları belirlemeden önce görüşme yapılan bireylere KOÇİ ya da DANIŞAN deniliyordu. Ancak Uluslar arası olan bu kurallar ile KOÇLUK mesleğinin ne koçi ne de danışan olarak değil MÜŞTERİ olduğu tüm dünya genelinde ve de ülkemizde kabul edildi. Yine bir örnek daha verelim Koçluk tekniklerinden Yaşam Çemberi için yaşam çarkı, yaşam dairesi gibi bir çok işim verilmişti. Ulusal Yeterlilik ve Etik kurallar kargaşa önleme ve bir meslek içindeki tüm meslek üyelerinin aynı dili konuşmasını sağlamıştır. Her meslek icin oluşturulan terminolojik terimler mesleğin daha da öteye ulaşması için çok önemlidir. Bir çok örnek verilebilir. Örneğin şu an kabul görmüş SWOT analizi bundan 5 yıl önce Akılcıl smart analiz olarak isimlendiriliyordu.

Etik kurallara da şöyle bir göz atarsak en önemlisi Bir Koçun müşterinin geçmişi ile bağlantı kuracak, onun tedavi etmeye çalışacak travmalarını çözmek için çalışma yapmaması diyebiliriz. BİR KOÇ ne bir psikatr ne de bir psikolog ne de bir danışman değildir. Ancak Tüm yukarıda yazdığım meslekler tabi ki bir Koç da olabilir. Günümüzde Koçluğun farklılıklarını da kullanan tabi ki farklı meslekler de var. Her Koçun kendine ait bir mesleği olduğunu düşünebilirsiniz.

İkinci en önemli kural etik olarak da tabiki müşteri gizliliği. Müşteri ile oluşacak etkin dinleme ve de müşterinin güvenilir bir ortamda olması diyebiliriz.

Çok uzun bir konu olsa da kalemim döndüğünce sizlerle paylaştım. Diğer yazılarımı da okuyarak Koçluğa gönül verecekseniz eğer, bulunmaz nimetler paylaştığımı söyleyebilirim.

Saygılar.

Bu İçeriği Paylaş
Yazan Yeşim Çim
Bağlantılar:
Koç
Yorum yap

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Exit mobile version