Kuru Göz Sendromu

Fatih Yıldız 35 Görüntüleme 1 Yorum
2 Dak. Okuma

Göz kuruluğu çok sık rastlanan bir durum. Özellikle günümüzde cep telefonu ve bilgisayar kullanımının artmasıyla birlikte gözlerde kuruluk şikayeti de artmış bulunmakta.

Kuru göz ;esas olarak vücutta göz yaşı üretiminde bozukluk sonucu göz üzerinde gözyaşı miktarının yetersiz olması, daha sık karşılaşılan diğer sebebi ise gözyaşı üretimi var ama üretilen gözyaşının göz yüzeyinden çabuk buharlaşması sonucu göz yüzeyinde yeterli gözyaşı kalmaması sonucu oluşan, gözyaşının kalitesinin bozulması ile oluşan kuruluktur.

Gözyaşı üretiminin eksik olduğu durumlar Sjögren sendromu, bazı romatizmal hastalıklar ve özellikle akne tedavisinde kullanılan bazı ilaçlar.

Bugün üzerinde daha fazla duracağımız olan gözyaşının göz yüzeyinde yetersiz kaldığı gözyaşının kalitesinin bozulduğu durumlar. Bunların başında göz yüzeyine buharlaşmayı engelleyici kirpik diplerinden yağ salgılanamamasıdır. Bunun nedenleri kirpik dibi iltihabı, yağ kanal tıkanıklıkları, sigara ve uyku düzeni bozukluklarıdır.

Diğer neden cep telefonu ve bilgisayar, çok okuma sırasında gözü dinlendirmemek, gözü kırpmadan çok fazla açık tutmak sonucu gözyaşının buharlaşıp yüzeyin kurumasıdır.

İlaç ve göz kapağına yapılabilecek tedavilerden burada bahsetmeyeceğim. Yalnız bilgisayar ve cep telefonu kullananlara birkaç öneride bulunacağım:

Ara verin mutlaka, nasıl koşunca ayaklar yoruluyorsa gözlerde yoruluyor. Bunun için gözü 1 dk. kapalı tutun, başınızı geriye yaslayın, sonra da 1dk uzak bir noktaya mümkünse yeşil ağaç gibi veya gökyüzüne bakın.

Günde en az iki kez yüzünüzü özellikle kirpik diplerine masaj yaparak 30 saniye yıkayın.

Klima fanı direk yüzünüze üflemesin, oda çok kuru ise peteğin üzerine su koyabilirsiniz.

Tabi ki öncelikle sağlık kuruluşuna başvurulmalıdır. Bunun dışında benim bahsettiklerim.

Sevgiyle kalın.

Bu İçeriği Paylaş
Bağlantılar:
Operatör Doktor
1 Yorum

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Exit mobile version