Retina Yırtılması

Fatih Yıldız 28 Görüntüleme Yorum ekle
2 Dak. Okuma

Retina (latince:rete), ya da ağkatman çoğu omurgalı ve bazı yumuşakçaların gözünün en içindeki görmeyi sağlayan ışığa ve renge duyarlı hücrelerin bulunduğu göz doku tabakasıdır. Gözün optiği, retinadaki görsel dünyanın odaklanmış iki boyutlu bir görüntü oluşturur ve bu görüntüyü beyne elektriksel sinir uyarılarına çevirerek görsel algı oluşturur. Retina, bir kameradaki film veya görüntü sensörüne benzer bir iş yapar. (WikiPedi)

Retina yırtılması ciddi bir sorun.

Çoğu zaman retina dekolmanı ile karıştırılsa da aslında retina dekolmanına neden olan durumlardan biridir.

Retina gözün ağ tabakası ve görmede en önemli kısım, görüntüler buradan milyarlarca retina hücresi aracılığıyla beyine iletiliyor.

Peki Neden Yırtılır Retina?

  1. Travma, özellikle göze direk künt darbeler, yumruk top gelmesi veya başı bir yere çarpma esnasında yırtık oluşabilir.
  2. Yüksek miyop hastalarında yapısal olarak retina ince, kendiliğinden bir çekinti veya dışarıdan bir müdahale sonucu oluşabilir yırtık.
  3. İleri diyabet hastalarında göz arkasında oluşan bantlar çekinti yaparak yırtık oluşturabilir.

Retina yırtığında erken teşhis önemli. Erken teşhis edilirse argon lazer ile yırtık çevrelenerek ilerlemesi engellenebilir. Müdahale edilmez ve ilerlerse retina dekolmanına yol açar, bu da körlük riskine yol açtığı için mutlaka vitreoretinal ameliyat gerekecektir.

Eğer gözünüzde ani başlayan sinek uçuşmaları olursa, buna birde şimşek çakması gibi rahatsız edici ışık çakmaları ilave olursa mutlaka bir sağlık kuruluşuna başvurun, geçer diye beklemeyin.

Bu İçeriği Paylaş
Bağlantılar:
Operatör Doktor
Yorum yap

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Exit mobile version