Narsist Kişilik Nedir ve Narsist Kişilerin Özellikleri Nelerdir?

Birgül Karagöz 81 Görüntüleme Yorum ekle
2 Dak. Okuma

Herkesin en büyük isteğidir elbet, başarılı olmak, çalıştığı alanda göz doldurmak, çalışmalarının beğenilmesi, takdir edilmek istemesi ve beklemesi.  Bu, çalışmalarınızın karşılığını bulmasını ve güzel sonuçlarını almasını, beğeni toplaması da herkesi çok mutlu eder mutlaka.

Ancak hayat akışının bazı dönemlerinde bencil olmayı tercih eden, kibirli, karşısındaki kişileri anlamayı ve empati kurmayı istemeyen, kendi başarısı için başkalarını basamak olarak gören kişilere denk gelinmiştir. İşte bu özellikler bir araya geldiğinde karşımıza “Narsist Kişiler” olarak çıkar.

Peki Narsist Kişilik nedir, diye baktığımızda karşımıza şu tanım çıkmaktadır;

“Kibirli, kendini diğerlerinden üstün gören, ben merkezci, sömürücü ilişkiler kuran, kişilere empati ve anlayış duygusundan uzak davranan kişiler” olarak bir tanımlama çıkmaktadır.

Kişinin kendine özsaygısının olması çok anlamlı ve önemlidir, kişinin kendini değerli görmesi de öyle. Fakat narsist kişiler, kendini diğer insanlardan üstün görür. Başkalarını kendinden daha aşağıda görme durumu vardır ki, bu o kişilerin kendini diğerlerinden üstte görme duygusunu egemen kılar, narsist kişiliklerde. Kendilerini dev aynasında görme gibidir bu yaklaşım.

Narsist kişilerin, kişisel özellikleri nedir diye bakıldığında karşımıza şu maddeler çıkmaktadır;

  • Kibirli davranışlar,
  • Kendinden aşağıda gördüklerini kişileri küçümseme,
  • Başkalarına tepeden bakma,
  • Manipülasyon yapma,
  • İstediği başarılara ulaşmak için başkalarını basamak olarak görme,
  • Empatiden ve anlayıştan yoksun olma.

Kişinin kendine güvenmesi, inanması çok doğal ve önemlidir. Ancak uzmanların anlatımları göstermiştir ki, Narsist kişilerde bu aşırı orandadır. Ve bu aşırı özgüven ve inançları bu kişilerin kendilerini, başkalarından üstün, başka insanları da kendinden aşağıda görme düzeyindedir. Bunun yanında bu kişiler kendilerine doğru eleştiriler yapılsa bile bu eleştirileri kabul etmemekte ve eleştirilere açık olmamaktadırlar. Manipüle davranışlarda bulunmaktan da kaçınmazlar.

Hayatta herkes iyi bir yerde var olmak ister. Herkes yaşamında emeklerinde değer görmeyi ve karşılığını bulmasını istemesi de bir o kadar önemli ve anlamlıdır. Ama bu kişi kendi başarısı için başkasını basamak olarak görmesini, insanları manipüle etmesini, başkalarını ezmesini haklı göstermez ve bu, doğru kabul edilemez.

Başarı çabayla güzeldir, başkalarını ezerek değil; takdir edilmek değerlidir, ancak başkalarının başarılarını görmezden gelerek değil.

Herkes hakkıyla hakkı olan başarıları emekle anlam kazanır, takdirle yerine ulaşır.

Bu İçeriği Paylaş
Bağlantılar:
Yazar & Şair
Yorum yap

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Exit mobile version