Nedir Bu Psikolojik Danışma

Nazlıcan Yurtsever 23 Görüntüleme 1 Yorum
4 Dak. Okuma

Son zamanlarda Covid salgınıyla online olarak da yaygınlaşan ve herkesin artık daha kolay ulaşabildiği psikolojik danışmanlığın ne olduğu hakkında biraz konuşalım.

Psikolojik danışma, meslek eğitimini tamamlamış uzmanlarla beraber yürütülen profesyonel bir hizmettir. Bireylerin kendilerini daha iyi tanımalarına, davranışlarını anlamalarına ve kendilerini geliştirmelerine yardım eden; karşılaştıkları akademik, kişisel ve sosyal problemleri ile baş etme becerilerini kazanmalarını amaçlayan bir süreçtir.

Hayat içerisinde hepimiz bazı zorluklarla karşılaşıyoruz. Bu zorluklar karşısında her bireyin psikolojik sağlamlığı ve duygusal esnekliği birbirinden farklı. Bazılarımız bu zorluklar karşısında daha dik durabilirken bazılarımız ise daha fazla etkileniyor ve günlük hayatında işlevsizlikler oluşuyor. Bu süreç aslında aynı hasta olmak gibi düşünülebilir. Hasta oluyoruz ve doktora gidiyoruz. Bu herkes tarafından normal karşılanan bir süreç. Bunun gibi bazen de duygularımız ve düşüncelerimiz hasta oluyor ve bizler iyileşmek için bir desteğe ihtiyaç duyuyoruz. Bu ihtiyacı da terapiyle gideriyoruz.

Terapide danışman, danışanın yaşamında fark yaratmaya dönük isteğini somutlaştırır ve bu yolda danışanlarıyla beraber değişimi ve gelişimi sağlar. Sunulan bu yardım hizmetinde danışanın yalnız olmadığını ve her zaman bir çıkış yolunun olacağını temel prensip edinir. Çıkış yolunu fark eden danışanların nedensiz korkuları kaybolur, toksik ilişkisini bitirme gücünü kendisinde bulur, kendine güveni yerine gelir, ailesiyle duygusal göbek bağını kopartması gerektiğini fark eder, travmalarının üzerine giderek zincirlerinden kurtulur, yaşadığı olumsuz yaşam deneyimleri yüzünden oluşturduğu otomatik düşüncelerini fark ederek esnek düşünce yapısına kavuşur. Böylece danışan için hayat mükemmel olmasa bile daha çekilir ve tahammül edilebilir hale gelir. Fakat psikolojik danışman sorunlarınızı nasıl çözeceğinizi size söylemez; danışma süreci içinde, kendinizi ve sorununuzu daha iyi anlamanıza ve böylelikle sorununuzu çözmenize yardımcı olur. Çünkü bunu yapabilecek tek kişi sizsiniz.

Hastalanıp doktora gitme örneğinden bahsetmiştik. Bir doktor sizi iyileştirmek için çeşitli araçlar kullanır; iğne ya da serum gibi. Psikolojik danışman terapi sürecinde böyle somut araçlar kullanmaz. Onun aracı empatidir, güvendir, samimi kurulan anlayışlı bir ilişkidir.

Terapi ortamı sıcak ve samimidir. Güven üzerine kurulur. Gizlilik, süreç içerisinde güvence altına alınır ve mümkün oldukça ihlal edilmez. Danışanın kendini açması, duygu ve düşüncelerini ifade etmesi esastır. İnsan anlatamadığı her şeyin kölesidir. Terapideki amaç da bu doğrultuda kişinin anlatamadığı şeyleri, kuramadığı cümleleri terapi odasına getirip yaşanmamış ve eksik bırakılmış duyguları tamamlamaktır. İnsan anlatmadığında ölebilir. İçinde apse yapar tuttukları ve konuşamadıkları. Katılaşır. Yaşama engel olur bu katılık. Yaşananların hikayeleştirilmesi gerekir ki prangalardan kurtula bilinsin. Psikolojik danışma da en çok hikayeleştirme sanatıdır. Psikolojik danışman ise editör gibidir. Fikir ve düşünceleriniz yeterince açık değilse size rehberlik eder. Olumsuz ve sağlıksız düşüncelerden sizi arındırıp sağlıklı düşünmenizi sağlar. Fakat bu bir sürektir. Ne yazık ki psikolojik danışmanın elinde bir sihirli değnek yoktur. Yani sorunlarımızın hemen bitmesini beklemek doğru değildir. Terapi inişli çıkışlı seyreder. Yani her zaman terapiden mutlu ayrılmayacağımızı bilmemiz gerekir. Derin duygularımızı, bastırdığımız ve acı veren yaşantılarımızı anlatmak bazen bizleri daha çökkün yapabilmektedir. Yaşanan ruhsal büyümenin sancısıyla birlikte bazen acı çekmek, bazen öfkelenmek, bazense hayal kırıklıkları yaşamak sürecin doğal parçalarıdır. Sabırlı olup kendi içimizdeki güce inanmaya başladığımızda bu olumsuz yaşam olayları daha kabul edilebilir gelecek ve rahatlama sürecine o zaman girilecektir.

Bu İçeriği Paylaş
Bağlantılar:
Psikolojik Danışman
1 Yorum
  • Elinize emeğinize sağlık kaleminiz daim ve kavi olsun. Gerçekten çok güzel bir yazı olmuş. 👍👍

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Exit mobile version