Okul Başarısındaki Ebeveyn Rolü

Yeşim Şah Durgun 24 Görüntüleme Yorum ekle
2 Dak. Okuma

Sevgili ebeveynler, okul dönemi ile beraber yaşanılan ders başarısı sorunları sıkça konuşulmakta ve sorun haline gelmektedir. Her anne-babanın okul çağındaki çocuğundan beklediği okulda mutlu olsun, deste başarılı olsun düşüncesi.

Fakat göz önünde bulundurulmayan bir nokta var; her birey farklıdır. Her öğrencinin öğrenme stili, yeteneği faklıdır. O yüzden bu durumu değerlendirirken bunlarda göz önünde bulundurulmaldır.

Çocuklarımızın başarılı olabilmesini her anne-babanın istediği gibi elbette biz de isteriz. Ancak sadece bunu çocuktan beklemek doğru olmayacağı gibi, anne ve babalara da düşen bazı sorumluluklar bulunmaktadır. Ailenin sosyo-kültürel yapısı çocuğun başarısını etkileyebilmektedir.

Okul başarısında ailenin rolü oldukça büyüktür. Çocukların gözlerini dünyaya açtıktan itibaren çocukların gelişiminde önemli rol oynar. Bu yüzden okulda başarı olmasını beklerken sadece onlara sorumluluk yüklememeliyiz. Ailelerin de büyük sorumlulukları vardır.

Başarıyı olumsuz yönde etkileyen bir diğer etken de koşullu sevgi, ilgidir.

Başarıyı olumsuz yönde etkileyen etkenlerden birisi çocuğun aile sevgisini koşullu olarak almasıdır. “Ödevlerini yaparsan ,sana istediğin oyuncağı alırım.” , “Yemeğini yersen seni severim.” , “Sen daha başarılı olursan istediğin telefonu alırım.’’ , “İstediğimiz okulu kazanırsan, özgürsün’’ gibi cümleler çocuğu motive etmez aksine kendini baskı altında hissedeceği için olumsuzluğa sürükleyecektir. Çocuklar üzerinde duygusal baskıyı artıracaktır. B durum öğrenci de sınav kaygısı, okul fobisi, özgüven eksikliği ve benzeri sorunlar gelişebilir. Çocuk başarısız olur ve ailenin sevgisinden mahrum kalırsa sevgi edinmek için farklı yollara başvurabilir. İstenmeyen arkadaşlık, yalan söyleme, aile ile iletişimi koparma, öfkeyi kontrol edememe gibi.

PEKİ OKUL BAŞARISINDAKİ ROLÜMÜZ NASIL OLMALI?

  • Çocuk başkalarıyla kıyaslanmamalı.
  • Çocuğun hedef belirlemesine destek olmalı, yanında olmalı.
  • Aile çocuğa doğru rol model olmalı.
  • Aile eğitim hayatı kadar çocuğun ilgilerine ve sosyal aktivitelere de zaman ayırmalıdır.
  • Okul başarısında aile ve okul işbirliği içinde olmalı.
  • Aile içerisindeki anne- baba çatışmalarına dikkat edilmeli
  • Kardeşler arasında ayrım yapmamak.

Ebeveynler olarak bunlara dikkat eder ve daha ilgili sevgili dolu gerçekten samimiyet ile onları önemsediğimizi hissettirirsek daha mutlu ve daha başarılı bireyler yetiştirmiş oluruz.

Bu İçeriği Paylaş
Bağlantılar:
Aile Danışmanı
Yorum yap

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Exit mobile version