Kendinden Ziyade

Rümeysa Dağlı 20 Görüntüleme Yorum ekle
2 Dak. Okuma

Gerçek her zaman gördüğümüz kadar mıdır? İçteki dışa hep olduğu gibi mi yansır? Yakamozdan çok da farklı değiliz belki. Ya da bir is kokusu, ateşin kokusu yoktur mesela ateştir o ama duman haber verir bazen. “Ben buradayım” diyen şeylerin ardında “Benden öte, benden ziyadedir insan…” Gerçek görünenden farklıdır bana göre de… Freud, yani Psikanaliz’in kurucusu insanın bilinçsiz olduğunu söyler. Bunu hakaret olarak söylemez, insanı bilinci değil bilinç dışı süreçleri yönetir der. Bilinç dışımızın bir kuklası mıyız acaba? Buz dağının bir altı vardır ona göre. Bilinç, Bilinç altı, Bilinç dışı… Birbirine karışan üç terimi biraz açmak istiyorum. İnsanların çoğu bilinç dışına bilinçaltı dese de o artık yanlış bir kavram.

Bilinç şuan farkında olduğun her şey, sorulduğunda otomatik olarak söylediklerin. Ama birisi sana; “Borussia Dortmund’un renkleri neydi?” diye sorduğunda, “aaa bir saniye dur hah sarı, siyah” dediğinde yani 2 saniye düşünüp bilince getirebildiğinde o bilinçaltıdır. Ama bilinç dışı karanlıktır.

Doğuştan getirilen cinsel ve saldırgan nitelikli güdülerin kaynaklık ettiği çatışmalar bilinçli yollarla çözülemediğinde bilinç dışına bastırılır. Bastırılan yaşantılar farklı savunma mekanizmalarıyla bilinç dışında tutulmaya çalışılır. Yani bireyin sorunlarının temelinde bilinç dışı çatışmalar yatar. Bilinç dışı, rahatsızlık verici duygular ve düşünceler, travmalar ve acılardan oluşur. Bilinç dışı bir çöplüktür aslında ve kokusu gelir, rahatsız eder ama çöpü hatırlamazsınız…

İnsanın kavgası kendinden büyük… Kendinden öte… Kendinden çok ziyade…

Bu İçeriği Paylaş
Bağlantılar:
Psikolojik Danışman
Yorum yap

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Exit mobile version