Empati

Nurhayat Güler 26 Görüntüleme Yorum ekle
2 Dak. Okuma

Duymak istediğine eğilimlidir insan. Kendinde eksik olan ne varsa aslında onu almak ister iletişim kurduklarından ama bir o kadar da bencildir de. Herkes her duyguyu veremez karşısındakine. Bazen içe kapanıklığından bazen ise düşüncesizliğinden.

Bazıları da vardır ki aşırı hassas olurlar. Klasik bir deyiş var: “Kendine yapılmasını istemediğini bir başkasına yapma.” diye. Kaç kişi bunu hakkıyla uygulayabilir bilinmez ama eğer herkes bu şekilde hareket etse idi, toplumlar bambaşka bir boyutta olurdu. İnsan ilişkileri mükemmel olurdu bir kere. Ayrılıklar, kavgalar olmazdı. Ütopik bir düşünce tabi ki ama neden olmasın?

Kendi kızgınlıklarını, kırgınlıklarını, hayallerini tatmin eden en yakın duygu ne ise ona yönelme eğiliminde olmak bencillik sayılmaz ama bu bir başkasına zarar vermediği sürece. İşte burada devreye “empati” girer. Yani bir eylemde bulunmadan önce o eylemden etkilenebilecek olan insanların neler hissedebileceğini düşünerek hareket etmek. Empati yeteneği yüksek olan kişiler genelde hayatlarında çok az hata yapmaya eğilimli ve çevreleri tarafından danışılan kişilerdir. Bunlar çok güzel fakat bir o kadar da zordur empatik olmak. Bir kere hassasın, detaycısın ve attığın her adımda tüm evreni düşünerek hareket ediyorsun. Yere bir çöp düşse, bir karınca ya da kuş belki zehirlenir ya boğazına falan kaçarsa diye düşünüyorsun. Kar yağdığında ilk önce kardan adam yapmak yerine evsizler ya da dışarıdaki hayvanlar ne yapar diye dertleniyorsun. Sorumluluk duyduğun insanlar yanında olmasalar bile bir eylemde bulunurken önce onların neler hissedebileceğini düşünüyorsun.

Buradaki hassas nokta empatik olmakla kendinden başka herkesi düşünmek arasındaki farkı ayırt edebilmek. Empatik olmak kendini düşünmemek değildir. Aksine kolektif bir düşünce yapısına sahip olunduğundan kendisi için en iyisini ortaya koyandır. En başta söylediğim gibi insan duymak istediğine eğilimlidir özünde. İyi hissetmek ve iyi bir insan olmanın küçük bir yapı taşı olan empatiyi daha çok insanda görebileceğimiz günlerin ümidiyle bizden sonra gelen nesillere bebeklikten itibaren aşılama gayretinde olacağımız günlere diyorum.

Bu İçeriği Paylaş
Bağlantılar:
Yazar
Yorum yap

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Exit mobile version