Rüzgarlar Şehri Bakü

Beytullah Mutlu 59 Görüntüleme Yorum ekle
2 Dak. Okuma

Bakü, kardeş ülke Azerbaycan’ın başkentidir. Hazar Gölü’nün batı kıyısında yer alır. Kafkasya bölgesinin en büyük şehri olduğu bilinen önemli kültür, ticaret ve sosyal merkezidir. Ülkenin ise sanayi, ticaret ve kültür merkezi bilinse de liman şehridir.

Bu şehirde ne kadar Azerbaycanlı halk olsa da Türkiye, Rusya ve diğer Türk devletlerinin halkları da yaşıyor. 2006 yılında aktif olan BTC’nin çıkış noktası olan Bakü Limanı, dünyada bir numaralı hale gelmiştir.

Bakü’de pek çok tiyatro, kütüphane, sinema ve diğer kültürel mekânlar da fazlası ile mevcuttur. Azerbaycan ekonomisinin inkişafı ile milenyumdan sonra birçok şehir de inşa edilmiştir. Bakü hızlıca değişerek Avrupa’nın kıskanacağı şehir olmuştur.

Nüfus ise hızla artarak 8 milyona kadar yaklaşmıştır.

  • 2015 Avrupa Olimpiyat Oyunları
  • 2017 İslami Dayanışma Oyunları
  • Formula 1

gibi büyük organizasyonlara ev sahipliği yapmıştır. Bakü’nün tarihi ise eski devirlerde bilinmektedir. Bu şehrin eski kaynaklara esasen M.S. 7. Yüzyılda kurulduğu bilinmektedir.  İklim ise karasal iklimdir. Kışları soğuk olmasına rağmen yazları çok sıcaktır. Bu nedenle bir kısmı ormanlık olan şehirdir.

Nüfusun çoğunluğunun anadili Azerbaycan devlet dilidir. Rusça ise her ne kadar hakim olsa da halk artık kendi dilini özgürce konuşabiliyor. Halkın %94’ü Müslümandır. Kalanı ise Hristiyanlık ve Musevilik dinine mensuptur. Kafkasya’nın en büyük şehridir. Ekonomisi evvelleri petrol ve tuz ile oluştursa da artık daha başka ekonomik yolların çeşitleri çıkmıştır. Uluslararası ticaret yolları sınırı olan bu güzide şehir dünyaya bir örnek olmuştur.

Bakü metrosu bilinenlere esasen 34,6 km uzunluğunda 2 hat içermiştir. Bundan sonraki hedef ise Haydar Aliyev Uluslararası Havalimanı’na bağlanmasıdır. 1928 yılında ilk otobüs hatları açılmıştır. 2010 yılında 310’dan fazla otobüs hattı hizmet vermektedir.

Eğitim alanlarında da yüksek ilerleme kaydeden şehir, Üniversiteler Şehri olarak da bilinmektedir. Bunlardan en eski üniversitelerden biri BAKÜ DEVLET ÜNİVERSİTESİ ve AZERBAYCAN DEVLET NEFT AKADEMİSİ olarak bilinmektedir.

Önemli tarihi yerleri de mevcut olan Bakü’de, KIZ KALASI bunların en başında gelmektedir. Onun önemini anlatmak için ne Hazar Denizi, ne de petrolü ile yazsalar yine de kolay kolay anlatılmaz.

Hayallerin şehri BAKÜ, Türk dünyasının kalbidir.

Bu İçeriği Paylaş
Bağlantılar:
Yazar
Yorum yap

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Exit mobile version