Sanal mı Gerçek mi?

Nilüfer Şen 110 Görüntüleme Yorum ekle
2 Dak. Okuma

Sosyal medya paylaşımlarında sürekli bir yapaylık sorunsalı var. Hepimiz bir diğerinin gerçek olmadığından dem vuruyoruz. Ne var ki sosyal medyanın zaten gerçeklikten uzak sanal bir dünya olduğunu unutuyoruz. Biz de kullanıcılar olarak o sanal dünyanın nesneleriyiz. Öznesi olmadığımız bir dünyanın ürünleriyiz aslında.

Sosyal medyada personalarımız, avatarlarımız, suretlerimiz ve başka başka versiyonlarımızla yer alıyoruz. Gerçek nedir? Doğru nedir? gibi soruların cevaplarını arayacağımız belki de son yer sosyal medya. Sanal gerçekliğin içindeki simülasyonlar olarak no filter ya da no make-up etiketli fotoğraflarımız da estetikli, bakımlı, filtreli ve photoshop’la düzenlenmiş fotoğraflarımız da aynı kapıya çıkıyor. Biri birinden üstün veya daha az değerli değil. Değer kavramına gelince… Yine büyük bir yanılgıyla değerli kişi ve önemli kişi olma çabamızı like ve takip sayılarımızla meşrulaştırmaya çalışıyoruz. Dönem dönem moda olan başından aşağı buzlu su boşaltma, yaşlandırma efekti kullanma ya da photo dump adı altında vasat öz çekimlerimizi ve alelade fotoğraflarımızı paylaşmak da aslında hep bu sanal dünyada var olma çabamız. Trendlerden geri kalmak hepimizi ölesiye ürkütüyor. Egolarımız çarpışıyor. İçten içe influencer olsak ve iş birlikleri için link bıraksak nasıl oluru düşünüyor veya 15 saniyelik post için yüklü meblağlar almanın hayalini kuruyoruz. Yeri geliyor takipçi ve “like” satın alıyoruz. Gün geliyor teknolojinin kölesi değil efendisi olalım deyip iş kuruyoruz. Vitrinimizi parlatıyoruz.

Eskiden bunların hepsini bir şekilde eleştiri konusu yapıyordum. Fakat 98’de ilk bilgisayarımı aldıktan ve internet dünyası ile tanıştıktan bugüne kadar geçen süre zarfında aslında sanal ya da gerçek hepsinin insanlık halleri olduğunu fark ettim. Bilinç akışımı buraya sevk ettim. Sürçü lisan ettiysem affola.

Bu İçeriği Paylaş
Bağlantılar:
Yazar
Yorum yap

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Exit mobile version