Sil Baştan (Kendimizi Resetlemek)

Veysi Yaman 47 Görüntüleme Yorum ekle
5 Dak. Okuma

Resetlemek yeni modern çağın bir ifadesi, sil baştan ise bizim gibi eskilerin. İster resetlemek deyin ister sil baştan, insanın dönem dönem kendini yenilemesi adına yapması gereken şeyler vardır.

Hayat, bir tarafıyla çok kısa süren, neredeyse göz açıp kapayıncaya kadar ne yazık ki son bulan ama bir yönüyle de için de kocaman bir ömür sığdıran bir süreçtir. Bu durum kişinin hayata bakış açısıyla farklılık kazanır.

Hayatı zevk u sefa içinde geçiren, hayatı boyunca rahatlığın içinde yaşamına devam eden için hayat çok kısadır ve dediğimiz gibi göz açıp kapayıncaya kadar gelip geçer. Ancak, hayatı boyunca cefa çeken, hayatın zorlu mücadelesinin her zaman içinde olanlar içinse hayat koca bir ömür ve uzun bir yolculuktur.

İşte herkes için farklı bir algıya neden olan bu hayatın daha kaliteli daha sağlıklı daha canlı yaşayabilmek için bazen kendimizin ve geçmişimizin bazı gereksiz öğelerini resetlemek ve yaşama yeni bir enerjiyle yeniden başlayabilmek hayat kalitemiz açısından son derece önemlidir.

Bizi biz yapan öğeler dışında sırtımızda kambur olmuş, bizi ağırlaştıran, bize yük olan tüm öğeleri bir kenarda bırakarak yaşama tekrar ve yeniden dâhil olmak, hem aldığımız tadı hem yaşadığımız anı güzelleştirecek hem de yeni bir heyecanla yaşama devam etmemizi sağlayacaktır.

Yaşam ister bize zor ister kolay gelsin, ister bize mutluluk ister keder versin, ister acı ister tebessüm ettirsin herkesin belli zamanlarda sil baştan bir hayata ihtiyacı olduğu aşikârdır. Ayrıca bunu yapmak demek her şeyi geride bırakmak da değildir.

Teknolojiyle biraz haşir neşir olan herkes bilir ki bir cihazı resetlediğinizde yapmış olduğunuz şey aslında onu gereksiz bilgi ve zararlı virüslerden temizlemektir. Zira bu gereksiz bilgi ve zararlı virüsler bir süre sonra cihazı öyle bir çepeçevre sarar ki cihaz yavaşlamaya ve bir süre sonra da artık işlev görmemeye başlar.

Artık cihazın yeni bir başlangıca, yeni bir formata ihtiyacı olduğu anlaşılır ve bundan sonra cihazdaki önemli ve hayati bilgiler depolanarak koruma altına alınır. Bunlara asla zarar verilmez. Çünkü bu hayati bilgiler cihazın olmazsa olmazlarıdır. Bunlar depolandıktan sonra geri kalan tüm gereksiz ve işe yaramaz bilgiler silinir.

Bu sayede cihaz, tüm hücrelerine sirayet eden ve kendisine hiçbir yararı olmayan hamalı olduğu tüm yükünden kurtulmuş olur. Yükünden kurtulmuş birinin canlılığıyla da görevine daha hızlı ve zinde devam eder.

İşte bu cihazdakine benzer bir yükle yoluna devam etmek zorunda kalan kişi uygun zamanda yapacağı bir resetlemeyle kendi yaşamına yeni bir sayfa açabilir, hayata farklı açılardan bakabilme şansına sahip olabilir. Altında kaldığı yük yüzünden ilerleyemez hale gelen ve neredeyse durma noktasına gelen kişi bu sayede daha aktif bir şekilde hayata tutunabilir.

Peki, hayata yeniden bir başlangıç yapabilmek için neler yapmalıyız? İsterseniz şimdi bunlara bir göz atalım.

Öncelikle harekete geçmek gerekir. Burada anlatılmak istenen şey böyle bir arzu ve isteğiniz varsa artık çok fazla düşünmenize ve bunun için zaman kaybetmenize gerek yoktur. Biran önce size zarar verdiğini düşündüğünüz hayat biçiminden uzaklaşmak için uygulamaya geçmeniz gerekmektedir.

Artık yaşamak istemediğiniz hayata katlanmak ve “ben bu kötü hayata bir süre sonra alışırım nasılsa, sil baştan yeni bir hayata ne gerek var” demek zorunda da değilsiniz. Çünkü yaşam, size aykırı bir süreçte devam edebileceğiniz bir yer olmamalı.

Her insanın yaşadığı süre içerisinde doğru bulduğu değişiklikleri yapma ve doğru bulduğu hayatı yaşama hakkı vardır. Kimsenin sizi bu haktan mahrum etmesine izin vermeyin. Ne siz başkalarının hayatına müdahale edecek bir hata yapın ne de bir başkasının kendi egosu için sizin hayatınızı yönetmesine izin verin.

O yüzden de kendi hayatınızda yapacağınız değişiklikler bir başkasının hayatını zor durumda bırakmadığı sürece kimin ne dediğine bakmayın ve onların kendi egoları için sizin bu şekilde kalmanızı istemelerine de asla kanmayın. Ayağa kalkın ve sizi mutlu ettiğine inandığınız, doğru bulduğunuz şeyi yapın.

Yazının tamamını “NÜANS” adlı kitabımdan okuyabilirsiniz…

Bu İçeriği Paylaş
Yazan Veysi Yaman
Bağlantılar:
Eğitimci / Yazar
Yorum yap

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Exit mobile version