Sınav Kaygısı Nedir ve Nasıl Üstesinden Gelinir

İzel Yıkılmaz 31 Görüntüleme Yorum ekle
3 Dak. Okuma

SINAV KAYGISI

Kaygı bireyin genel olarak üzüntü, endişe duyduğu düşüncelerdir. Bedenin ve zihnin, gerçek ya da hayali, tehdit ya da tehlike algısıyla oluşan bir durumudur. Öğrencinin sınav öncesinde ya da sınav sırasında deneyimlediği zihinsel, duygusal, fiziksel birtakım belirtileri içeren duruma özgü bir kaygı problemidir. Sınav kaygısının belirtileri olarak kalp çarpıntısı, mide bulantısı, titreme, yüzün kızarması, solunumun hızlanması, baş dönmesi, halsizlik, yorgunluk, düşüncelerin bloke olması, huzursuzluk, endişe, korku, konsantrasyon kaybı, unutkanlık, dikkatsizlik sıralanabilir. Sınav kaygısının etkilerine örnek olarak;

  • Sınav sorularını okuma ve anlama güçlüğü,
  • Düşünceleri organize etmekte zorluklar,
  • Kavram ve sözcüklerin hatırlanmasında zorluklar,
  • Konuya yeterli hazırlık yapılmış olmasına karşın sınavda başarısız olma,
  • Soruları yanıtsız bırakma

verilebilir.

Normal düzeydeki bir kaygı kişiye, istek duyma, karar alma, alınan kararlar doğrultusunda enerji üretme ve bu enerjiyi kullanarak performansını yükseltme açısından yardımcı olur. Kaygı düzeyi normal olan kişiler sınav durumlarını, başarılarının test edileceği bir fırsat olarak değerlendirirken, kaygısı normalin üzerinde olan kişiler bu durumları bir tehdit olarak algılarlar. Kaygısı yüksek olan kişiler, sınavla ilgili durumlarda kendileriyle olumsuz bir diyalog içine girerler. Gerçek dışı ve karamsar bir düşünce tarzını seçerler. Ayrıca, kaygısı yüksek olan kişilerin kaygısı düşük olanlara kıyasla ders çalışmaya daha çok zaman ayırdıkları görülmektedir.

Bu bulgularda sonuçtaki düşük performansın, bu kişilerin ders çalışma sürelerindeki yetersizliğe değil, olumsuz düşüncelerinin kendilerinde yarattığı, başa çıkılamaz derecedeki kaygıya bağlanabileceğini göstermektedir.

Normal düzeyde kaygı yaşayan kişiler, bu uyarımı sınavda daha fazla çaba göstermeye yönelik bir ipucu olarak algılarken, kaygısı yüksek olanlar yaşadıkları endişe yüzünden, bunu olumsuz bir durum olarak görmektedirler. Sınava iyi bir şekilde hazırlanmak önemlidir. Bilginize duyduğunuz güven, kaygınızı azaltacaktır. Kaygıya neden olan sınav değil, sınava yüklediğimiz anlamlardır. Sınavlarınızı var oluş yok oluş göstergesi olarak düşünmeyin. Yaşam sürekli gelişen ve değişen bir süreçtir. Önemli olan konuların ne kadarını bilmediğiniz değil ne kadarını bildiğinizdir. Gerekli çaba sarf edildikten sonra «elimden geleni yaptım» düşüncesini benimsemek sizi rahatlatacaktır. Sınavda aldığınız puan sizin insan olarak değerinizi ölçmez. Sınav geleceğinizin tek belirleyicisi değildir. Dolayısıyla «yapmalıyım», «başarmalıyım» gibi zorunluluk kelimeleri yerine «yapmak istiyorum», «kazanmak istiyorum» kelimelerini kullanmalıyız.

Kaygı Düzeyimizi Nasıl Azaltabiliriz?

Sınava iyi bir şekilde hazırlanmak önemlidir. Bilginize duyduğunuz güven, kaygınızı azaltacaktır. Kaygıya neden olan sınav değil, sınava yüklediğimiz anlamlardır. Sınavlarınızı var oluş yok oluş göstergesi olarak düşünmeyin. Yaşam sürekli gelişen ve değişen bir süreçtir. Önemli olan konuların ne kadarını bilmediğiniz değil ne kadarını bildiğinizdir.

Spor yapmaya zaman ayırın. Soruları çözerken diğer öğrencileri gözlemlemek yarar sağlamaz, onların tüm soruları yapabildiğini düşünmeye neden olur. Siz kafanızı eğdiğinizde onun kaldırıp kaldırmadığını bilemezsiniz. Çevreye odaklanmamak yararlıdır.

Bu İçeriği Paylaş
Bağlantılar:
Psikolog
Yorum yap

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Exit mobile version