Üslup

Vefale Talıblı 34 Görüntüleme Yorum ekle
2 Dak. Okuma

Biri ile konuşurken bizi en iyi tanıdan konuştuğumuz üsluptur. Kullandığımız kelimeler, kelimeleri ifade ediş biçimimiz konuşma üslubumuzu oluşturur. Bir insanın üslubu ile onun hayata bakış açısı ve kişiliği arasında bağlantı vardır. İnsanın üslubu onun özüdür. Büyüklerimiz; “İnsan sözünden, hayvan yularından tutulur.” demişler. Bunun için ağzımızdan çıkan her kelimeye, kelimenin kullanış şekline mutlaka dikkat etmemiz gerekir. Kutsal kitabımız olan Kur’an-ı Kerim’de de Allah güzel konuşmayı emretmiştir. Her insan konuşma usul ve üslubuna dikkat etmelidir. İnsan güzel konuşmakla, uygun ifadelerle muhatabını ikna edebilir. Çünkü kalbine dokunulamayan insanın beynine girmek de zordur. Kendini doğru ifade edebilme ancak doğru üslupla mümkündür. Çoğu insan kendini doğru anlatamaz, yanlış ifadeler seçer ve karşıdaki insana kendini ifade edemez. Bunun için çok kelime seçip uzun uzun konuşmak yerine, uygun kelimelerle ve düzgün üslupla kendini ifade etmek daha doğru olur.

Bazen aynı anlama gelen cümleyi iki farklı üslupla ifade edebiliriz. Anlaşılmak veya anlaşılamamak üslubumuza bağlıdır. Bunun için bilmeliyiz ki iletişimimizde ne söylediğimizden çok nasıl söylediğimiz daha önemlidir. Sağlıklı iletişim kurmak için karşılıklı saygı ve hoşgörülü bir üslubu benimsemek lazımdır. Tabii ki bu da karşılıklı olmalıdır.

Bazen dinleme eksikliğine sebep olan durumlardan biri de kötü üsluptur. Çünkü kimse kendisi ile kötü, saygısız bir üslupta konuşan birini dinlemek istemez. Üslup öncelikle ailede ve sonra okul hayatında alınan eğitimle geliştirilmelidir. Çünkü tatlı dil yılanı yuvasından nasıl çıkarırsa negatif bir üslup da insanları bizden o hızla uzaklaştırır. Saygı çerçevesinde, eleştirel olmayan, emir kipi kullanmadığımız, kibar bir üslubumuz olmalı, bu üslubu benimsemeliyiz. Kısacası kullanacağımız kelimeleri özenle seçmeliyiz. Zira patavatsız olmak ile dobra olmayı karıştırmamalı, gönül kırmaktan kaçınmalıyız.

Üslubumuzun karakterimiz hakkında çok şey söylediğini, iletişimimizde üslubun çok önemli olduğunu unutmamamız gerekir.

Doğru üslup mutlu ve başarılı olmak, sağlıklı iletişim kurmak isteyen her kesin sahip olması gereken beceridir.

Bu İçeriği Paylaş
Bağlantılar:
Yazar
Yorum yap

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Exit mobile version