Çağımızın En Büyük Kafa Karışıklığı

Gizem Aksümer 26 Görüntüleme Yorum ekle
1 Dak. Okuma

NEDİR BU NARSİSİZM?

Narsisizm, gerçekten günümüzün en büyük kafa karışıklığı oldu. Aslında hepimizde kişilik özellikleri olarak bulunmakta, bunların bizde ne kadar süreyle ve ne kadar olduğu önem taşıyor.

Narsisizm, halk arasında kişilerin kendini üstün görmesi olarak tanımlanır. Aslında altında birçok psikolojik faktör bulunmaktadır. Çocukluğumuzda yaşadığımız birçok şey bizi etkilemektedir. Çocukluğumuzda özellikle 3-6 yaş arası dönem (Freud’a göre fallik dönem/Ericson’a göre girişimciliğe karşı suçluluk dönemi) kişiliğimiz için çok önemlidir. Bu yaşlarda anne-baba tutumları çocuk üzerinde çok etkilidir. Çocuk bu dönemde yaşadığı olumlu ya olumsuz durumlara göre kişiliği oluşturur.

Narsisizmin oluşması için çocuğun gerçekten sevgiden mahrum bırakılması, aşırı şımartılması, ebeveynlerin yeterince ilgilenmemesi gibi faktörler tetikleyicidir. Narsisizmde bir ebeveynin eksikliği ya da çocukla olumsuz ilişkisi bile tetikleyici olabilir. Narsisizmin altında yatan büyük öz güvenin altındaki ana sebep aşağılık kompleksinden kaynaklanmaktadır. Şunu asla unutmayalım herkeste kişilik özelliklerinin hepsinden biraz olabilir, bunun ciddi bir psikolojik rahatsızlık olması için 6 ay süreyle ve bizim hayatımızı ciddi anlamda etkilemiş olması gerek.

Narsistlerle anlaşmak içinde bazen alttan almamız gerekebilir. Aslında onlarla en iyi anlaşan kişilik grubu pasif-çekingenlerdir.

Bir dahaki makaleye kadar mutlu kalın. 🙂

Bu İçeriği Paylaş
Bağlantılar:
Psikolojik Danışman
Yorum yap

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Exit mobile version