Çocuğun Dili Oyun

Gülden Keleş 25 Görüntüleme Yorum ekle
3 Dak. Okuma

Oyun, çocuklar için sadece zaman geçirdikleri bir etkinlik değildir. Oyun sayesinde çocuklar duygu ve düşüncelerini ifade edebilirler. Eğlenmekten ziyade oyun; çocuğun iç dünyasını yansıttığı, kendini geliştirip keşfettiği, dünyayı tanıdığı bir iletişim aracıdır.

Çocuklar yetişkinler gibi arzu ve isteklerini, söylemek istediklerini konuşarak ifade edemezler. Onlara ulaşmanın en önemli yolu oyundur. Çocuğunuzla iletişim kurmak onu anlamak istiyorsanız oyunlarına eşlik edebilirsiniz.

Çocuk baş edemediği duygu ve davranışlarını seçtiği oyun ve oyuncaklar yoluyla ifade eder, deneme yanılma yoluyla yaşadıklarını işlemler ve zor olan duygusal yüklerden dahi oyun yoluyla uzaklaşabilir.

Genel olarak oyun; çocuğun fiziksel, bilişsel, duygusal, sosyal gibi tüm gelişim alanlarına önemli destek sağlar. Doğumdan itibaren yeni sinir hücreleri oluşur ve her yeni öğrenilen şeyle bu sinir hücreleri arasındaki bağ artar oyun da bunun önemli destekçisidir. Çünkü oyunla çocuk taklit yapmayı, yetişkinliğe hazırlığı, kendini başkasının yerine koyarak empati yapmayı öğrenebilir.

Oyun çocuklar için bu kadar önemliyken ebeveynler çocuğun oyununa nasıl katılabilir?

Bu dili yani oyun dilini öğrenmek çocuğunuzun istenmeyen davranışlarını düzeltmede, çocuğunuzla iletişim kurabilmede size oldukça fayda sağlayacaktır. Peki bunu nasıl yapabilirsiniz?

Yönlendirmeli ve yönlendirmesiz olmak üzere iki çeşit oyun oynayabilirsiniz. Yönlendirmeli oyunda sizin de katılımınız olacaktır. Bu çocuğa sizinle zaman geçirme karşılıklı alış-veriş gibi bir oyun oynama fırsatı sunar. Genellikle yetişkinler çocuklarla oynarken bu oyun türünü kullanırlar. Çocuğa bir şeyler öğretip, doğru davranışları kazandırma girişiminde bulunurlar. Yönlendirmesiz oyunda ise patron çocuktur. Oyunu tamamen yöneten odur. İşte bu oyunla birlikte çocuk koşulsuz kabul edilmeyi, kendi duygu ve davranışlarını bir yetişkinin kabul etmesiyle, eleştirilmemesiyle ortaya koyabildiği için öz güvenin arttığı bir oyun süreci yaşar. Böylece çocuğun öz güveni artar, ailesi tarafından anlaşıldığını düşünür, empati yeteneği gelişir, istenmeyen davranışları terk eder.

Çocuğun oyun dünyasına girmek için ekstra bir çaba göstermenize gerek yok gidin ve yanında durun ve onun sizi oyuna dahil etmesini bekleyin. Yeter ki şunun bilincinde olalım insanlar konuşmaya ne kadar ihtiyaç duyarlarsa çocuklar da oyun oynamaya o kadar ihtiyaç duyarlar. Onların bu ihtiyacının önemini farkına varmak, onlara kulak vermek ve oyunlarına değer vermek çocuğun hem daha kaliteli oyunlar oynamasını sağlar hem de tüm gelişim alanlarına katkı sağlayabilirsiniz.

Bu İçeriği Paylaş
Bağlantılar:
Psikolog
Yorum yap

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Exit mobile version