Çocuk Gelinler

Nevbahar Baydar Avşar 51 Görüntüleme 1 Yorum
3 Dak. Okuma

Hayat zamanın kıyısında akıp giderken insan da misafir olarak yaşadığı bu dünyada farklı sorunlarla acı ve sevinçler ile hemhâl olur. Cinsiyet eşitliği açısından bakarsak toplumumuzun kanayan yarası çocuk gelinler sorunudur.

Nedir çocuk gelin? Henüz bedenen ve ruhen gelişimini tamamlamamış hayat tecrübesi edinmemiş, eğitim alması topluma faydalı bir birey olarak yetişmesi gereken kız çocuklarının erken yaşta evlendirilmesidir. Bir uzman olarak sıkça karşılaştığım bir konu. Yaş olarak 14 – 18 yaş arası kalem tutması, okullarında olması, kendini geliştirmesi gereken bir zaman diliminde çeşitli sebepler ile evlendirilen kız çocukları. Yaşça kendinden büyük erkekler veya aynı yaşlar ne fark eder!. Gelişim her kız çocuğunda farklı olsa da bu kızlar savunmasız anne – baba sevgi ve şefkatine muhtaçtır. Baba sevgisi şefkati görmeyen bu kız çocukları evlendirilmeseler bile bu sevgiyi yanlış kişilerde arayabilir. Ruhundaki sevgi boşluğunu doldurmakta zorluk çeker. Ailenin isteği ile yapılan bu evlilikler artık kanunlarımızda da yasak. Anne babaya ve evlenen erkeğe cezai işlem başlatılabilir. Kız çocukları baba evinin güvenini sevgisini yaşasın. Eğitimlerini alsınlar meslek sahibi olsunlar. Toplumda yer edinsinler, kariyer yapsınlar. İş kadını siyasetçi olsunlar. Kazançlarını iyi değerlendirsinler. Bir gün erişkin yaşta eş ve anne oldukları zaman o sorumluluğu hissetsinler. Özgür irade ile evlilik kararı versinler. Ancak sosyal yaşamın içinde olan kadın şımarmamalı, bir yuvanın kadın olarak temel taşı olduğunu unutmamalıdır.

Çocuk gelin olayında yanlışlardan biri de yakın akraba evlilikleridir. Özellikle birinci dereceden kuzenler. Belki mal bölünmesi hassasiyeti, belki uzağa gitmesin duyarlılığı, çocuk yaşta bu evliliklerin bir kızın rızası ile yapıldığını düşünmüyorum. Sorumluluk zor bir sınavdır. Henüz hayatının baharında olan bu kız çocukları bu sorumluluğu alabilecek düzeyde değiller. Ancak şu da hassas bir konu. Bazı aileler kız çocuklarına okuyor, çalışıyor diye evde iş yaptırmıyor. Eğitim yapan çalışan kızlar yemek, temizlik gibi ev becerilerine uzak yetişiyor. Bu eksi durumda evliliklerinde “ben” duygusu hakim oluyor. Çok çabuk boşanmalara gidiliyor. Burada bir denge olmalı. Ne çocuk yaşta evlilik ne de olgun yaşta sorumsuzluk.

İyi yetiştirilmiş, eğitilmiş kız çocukları güzel çocuklar yetiştirir. Ve toplum sağlıklı nesiller ile geleceğe umutla yürür. Bir anne olarak kız çocuklarımıza huzurlu sağlıklı güvenli yıllar diliyorum. Sevgilerimle.

Bu İçeriği Paylaş
Bağlantılar:
Aile Danışmanı
1 Yorum
  • Genç kızların kendi geleceklerini inşa etmeleri, güçlü bir birey olmaları, toplumda söz hakkına sahip olabilmeleri için fırsat tanınmalıdır. Bu konuya da çok güzel şekilde değinmişsiniz. Tebrik ediyorum.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Exit mobile version