İstemek ve Beklemek

Nurhayat Güler 63 Görüntüleme Yorum ekle
2 Dak. Okuma

Ne çok şey istiyoruz hayatta. Aslında hep istemek ve elde etmeye çalışmakla geçiyor ömrümüz. Bu istekler zorunlu ihtiyaçlar olduğu gibi aslında olmasa da olur diyebileceğimiz lakin nefsimize hakim olamadığımız, dünyanın süslü ama içi boş şeyleri ile dolu çoğu zaman.

İnsanın hatta insanlığın savaşı da hep bu istemekten gelmiyor mu zaten? Bir hükümdarın herhangi bir ülkeyi almak istemesinden savaşlar doğuyor. Güzel bir ev ya da araba ya da tatil istediğin için daha çok çalışıyorsun. Kendin istediğin için bir şeyler yapıyorsun evet ama hayat, bulunduğun konum derken her zaman kendi istediğimiz için değil de çoğunlukla başkalarının isteklerine göre şekil almaya başladığını da görüyorsun. Çalışıyorsan, patronun istekleri, evdeysen ailenin istekleri, ebeveynsen çocuğunun istekleri, çocuksan anne-babanın istekleri… Bu böyle sürüp gidebilir. Hayat sanki istemek üzerine kurulmuş. Mü’min suresi 60. Ayette de Yüce Allah demiyor mu? “Bana dua edin ki duanıza icabet edeyim…”  Dua etmek, sahip olunanlara şükretmenin yansıra çoğu zaman istemektir. Yüce yaradan da “benden isteyin ki karşılık vereyim” diyor. Yani istemeden, çaba göstermeden hiçbir şey olmuyor.

Peki ya beklemek? Çok istediğimiz şeylerin hemen olmasını isteriz evet ama genelde olmaz. Ya bizim için hayırlı değildir ya da zamanı vardır. Ama manevi yönü güçlü olan insan hayırlı olanı beklemeyi de bilir. Belki çok geç olabilir ama istemekten, Allah’tan dilemekten vazgeçmez. İsteklerinde acele etmeyen insan, zamanla görür ki beklemeye değer. İsyan etmeden çaba göstererek ve en önemlisi en doğrusunu Allah bilir diyerek teslim olup bekleyerek. Sonuç beklediğinden fazlası olur. O yüzden istemeden önce nasıl bekleyeceğini bilmeli insan.

Beklemeden ve yeterince istemeden sahip olunan hiçbir şeyin değeri de fazla olmaz. İstemekle beklemek arasındaki o bağı kaybettiğinde belki kolay elde edersin lakin kaybetmek de bir o kadar kolay olur Ne istediğini bilen bir ruh, beklemeyi bilmenin farkındalığında olan bir bilinç ve nihayetinde isteklerine kavuşacağına inanan bir iman nasip olsun herkese.

Bu İçeriği Paylaş
Bağlantılar:
Yazar
Yorum yap

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Exit mobile version