Güneş Lekeleri

Beyza Allahverdiyev 46 Görüntüleme Yorum ekle
3 Dak. Okuma

Merhaba, bu ay ki konumuz; güneş lekeleri

Malumunuz yaz ayları yaklaşmaya başlıyor. Peki güneş lekeleri nasıl oluşuyor, güneş lekelerinin zararı var mı? Korunma yolları neler ve güneş lekelerinden nasıl kurtulabiliriz? Gelin birlikte bakalım.

Güneş Lekesi Nedir?

Güneş lekeleri zararlı güneş ışınlarının vücuda direkt olarak temas etmesiyle oluşan küçük kahve rengi plaklardır. Güneş lekelerine halk arasında çil de denir.

Güneş Lekesi Neden Olur ve Kimlerde Daha Çok Görülür?

Elbette ki başlıca sorumlusu güneştir. Fakat genetik yatkınlık, cilt tipi, gebelik, hormonlar, solaryum, ısı ve kullanılan bazı ilaçlarda bu lekelere zemin hazırlar leke oluşumunu hızlandırır. Açık tenli, kızıl saçlı kişilerde çil ve solar lentigo denilen güneş lekeleri daha fazla görülür. Esmer tenlilerde Melasma özellikle yazın bronzlaşmadan sonra artar.

Güneş Lekesi Zararlı mıdır?

Güneş lekelerine doğrudan zararlı denemez, ancak cilt kanserine neden olabilirler, bu nedenle yılda bir kez mutlaka dermatolojik muayene yapılması gerekir.

Güneş Lekesi Oluşmaması İçin Ne Yapılmalı?

Öncelikle saat 10’dan önce ve 17’den sonra güneş ışınları daha az zararlıdır bu nedenle yaz aylarında denize gitmek için uygun zaman aralığı bu zamandır.

Güneşten korunmalıdır. Güneş banyolarından ve yazın güneş altında yatmaktan kaçınmalıdır. Lekeye yatkınlığı olan kişiler mümkünse doğum kontrol ilaçlarından kaçınmalıdır Leke oluşumunu tetikleyen ilaçlar, imkan dahilinde, leke yapmayanlarla değiştirilmelidir.

Yüze ağda yapmamalı, ağdadan sonra asla güneşe maruz kalınmamalıdır. Yazın bazı lazer türleri yaptırmamalı, bu dönemde yüze yapılacak her türlü soyucu peelingten uzak durulmalıdır.

Bu konuda uzman olmayan kişiler tarafından uygulanan veya evde yapılan leke çıkarıcı işlemler tam tersi şekilde leke oluşumunu artırabilmektedir, uzak durmalıdır.

Soyucu veya irrite edici uygulamalar sonrası derinin bariyer tabakası yıpranır ve leke oluşumu kolaylaşabilir. Bu tür işlemlerden kaçınılmalıdır. Dışarı çıkmadan 20 dakika önce güneşten koruyucu sürmeli, 2 saatte bir tekrarlanmalıdır. Denize girdikten veya yüzü yıkadıktan sonra tekrar sürülmelidir. Geniş kenarlı şapkalar takılmalıdır.

Güneş Lekeleri Nasıl Geçer?

Öncelikle düzenli olarak güneş kremi kullanmamız gereklidir. Derinin üst tabakasında yer alan çil ve solar lentigo gibi güneş lekeleri, IPL ışık sistemleri KTP ve fraksiyonel lazerle tedavi edilebilir. Derinin daha alt tabakalarında da olabilen melasma tipi lekelerin tedavisi daha zordur. Birden fazla tedaviyi kombine etmek gerekebilir. Genellikle seans aralıkları 1-2 hafta olmalıdır ve tedavi 6-8 hafta sürer gereken tedaviye ve süresine dermatolojik muayene sonrasında karar verilir. Yüzde yüz sonuç veren bir tedavi henüz bulunamamıştır lekeler tedavilerle yok olsa da uzun süreli güneş maruziyetiyle tekrar artar. Her zaman söylediğim gibi, yapılan bütün işlemler, kullanılan kremler uzman kontrolünde ve belirlenen dönemlerde kullanılmalıdır. Uzman olmayan kişilerin önerileri ve yaptıkları işlemler lekelerde artışa neden olabilir.

Bir sonraki yazımda görüşmek üzere sağlıkla ve huzurla kalın.


Kaynaklar:

Memorial Tıbbi Yayın Kurulu – https://www.memorial.com.tr/saglik-rehberi/gunes-lekelerinden-korunmanin-12-yolu
Acıbadem Hayat – https://www.acibadem.com.tr/hayat/10-soruda-gunes-lekeleri/

Bu İçeriği Paylaş
Bağlantılar:
Hemşire
Yorum yap

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Exit mobile version