Koçluk Ön Görüşme Süreci

Yeşim Çim 35 Görüntüleme Yorum ekle
4 Dak. Okuma

Koçluk Ön Görüşmesi

En çok merak edilen biz Koçlar ile nasıl bir görüşme yapılıyor?

Öncelikle ilk yazılarımda üzerine çok fazla basarak belirttiğim klinik durumu olmayan tam ve bütün insanlarla günlük, haftalık ya da uzun vadede karar vermelerini gerektiren durumları ya da bir hedef var ise o hedefe ilerleyebilmelerini sağlayacak yolları bulmalarında çözüm ortaklığı yapıyoruz. Bu bilgiyi tekrar hatırlatalım.

Peki bir kanalla bizlere ulaşım sağlandı, sonra neler oluyor?

Genel anlamda bir başka müşterinin tavsiyesi ile ulaşım sağlanıyor. Bunun yarı sıra tabi ki sosyal medya, reklamlar bir çok ilanlar ile de ulaşımlar sağlanabiliyor. Müşteri bize ulaşım sağlandıktan sonra ön görüşme adı verdiğimiz ücretsiz bir tanışma görüşmesi yapıyoruz. Bu görüşmeler yüz yüze örgün olabileceği gibi, zamanın dijital çağ olduğunu göz önüne alırsak çeşitli sanal görüşmelerle de olabiliyor.

Telekonferans şeklinde telefon, bilumum kameralı uygulamalar gibi. Müşterinin tercih ettiği şekilde on görüşme yapıyoruz.

Ön görüşmede neler yapıyoruz?

Öncelikle ön görüşmede Koçluk nedir? Koç nedir? Etik kurallar, sözleşmeler, formlar, müşteri profilleri gibi bir takım argümanlar anlatılır ve müşterinin cevaplarına göre bilgiler elde edilir. Müşterinin tüm sorularına karşı şeffaf bir tutumla yapılan bu görüşmede de müşteri beklentisi için geri bildirimler alınır. Bu kısım müşterinin devam edip etmeyeceğinin ya da farklı bir beklentisinin olup olmadığının ilk temelidir.

Koçluk ve Etik kurallar anlatıldıktan sonra Müşteri karar verdiyse. Müşteriyi tanıma kısmı ile devam ediyoruz. Formlar veriyoruz. demografik bilgilerin yani sıra müşteri profili oluşturabileceğimiz şekilde tasarlanan kişi ile ilgili bilgiler edineceğimiz şekilde detaylı ya da detaysız Koçun seçimine kalan kendine has formlar oluşturuyor. Bununla birlikte müşterinin değerleri, olası fırsatları, olası engelleri, güçlü yönleri, zayıf yönleri gibi analizler, yaşam çemberi, vizyon oluşturma gibi profili tamamlayıcı bir çok teknik ile kişinin var olan dünyasını da çalışıyoruz. Müşterinin dosyası kendi verdiği bu bilgiler ile hazırlanıyor. Tabi ki gizlilik kuralları esasında saklanacak şekilde üstelik de bir sözleşme ile hem müşterinin hem de Koçun hakları korunarak.

Koçluk yapılandırma yürütme süreci etik kuralları anlattıktan sonra ön görüşmede vazgeçen bir çok kişi olabilir, örneklerle açıklarsam; “Ben sizi psikolog gibi bir şey sanmıştım, travmalarımı çözmeyecek miyiz? Ama ben akıl almaya gelmiştim, karar verebiliyor olsam size gelmezdim, başka koçlar da mı yol gösteremiyor?” gibi farklı beklenti içinde olan bir çok müşteri bu ilk görüşmeden sonra devam etmeyebiliyor. Bu tarz durumlarda tabi ki yetkin olan farklı alanlardaki profesyonellere yönlendirme yapıyoruz. Yeni bir meslek olduğumuz için henüz tam mesleki kalıbımız toplumca kanıksanmamış olduğu için beklentiler tabi ki yüksek olabiliyor. Bununla birlikte tam da yukarıda verdiğim örnekler bizim meslek olarak yetkinlik dışımızda kalan konular. Gerçek bir Koç sizinle bir denkleme girer, ancak ve ancak bir katalizör olur, denklem sonunda her fikir, her duygu, her düşünce ile o denklemden saf olarak müşteri çıkar.

Ön görüşme tamamen mesleğin tam olarak anlatılması ve müşterinin tam olarak istediğini yansıtması olarak tüm koçluk süresinin ilk ve en sağlam temelli aşamasıdır. Netlik ve spesifik halde tanımlanan her durum daha sonrası için güçlü bir inşa yaratımı sağlar. Böylelikle koçluk yapılandırma ve süreci dağılmaz görüşme konuları amaç ve hedefler doğrultusunda tıkanmadan ilerler, vizyon oluşur.

Herkese sevgiler…

Bu İçeriği Paylaş
Yazan Yeşim Çim
Bağlantılar:
Koç
Yorum yap

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Exit mobile version