Referans

Kemale Şirinova 27 Görüntüleme Yorum ekle
3 Dak. Okuma

Hep fazlasını iste, ama referans değerler dışına çıkmamaya çalış…

Bir gün bir hücreden doğup sonra da bir hücreye dönebiliyoruz. Bugün bize nefes olan oksijen yarın bizi ölüme götürüyor…

Nasıl diye duyar gibiyim, evet tam da öyle. Bizi var eden ne varsa bizi yok eden şey de o aslında. Her şey kararında olması gerek, her şey zamanında olması gerek.

Oksijen bizi var eden yaşamamız için en önemli bir birleşendir.

Oksijen havada %21 oranda bizim yaşamamız için yeterli olup hücrelerimizin tüm işlevlerini yerine getirmesi için enerji görevi üstlenir. Ve saymakla bitmeyen fonksiyonları var oksijen dediğimiz birleşenin. Aynı zamanda da daha fazlası vücudumuzda oksijen radikallerine çevrilerek hücre ve organlarımızın hasar görmesine neden olarak bir takım hastalıklara neden olabilmektedir. En önemlisi ise hücrelerin tipik yapısını bozarak atipik hücrelere neden olup kanser hücrelerine dönüştüre bilmektedir. Demek ki Allah bize yeteri kadar oksijen göndermiş dahası zarar..

Başka bir örnek verirsem:

Östrojen hormonu adipoz dokuda kolesterolde sentezlenir, aynı zamanda yumurtalıklar ve az miktarda da böbreküstü bezlerden de salgılanır. Kadın organizması için önemli işlevlere sahip olan östrojenin fazlalığı bir takım hastalıklara neden olabilmektedir. Vücudun istenmeyen yerlerinde tüylenme, miom dediğimiz rahimin iyi huylu tümörlerine neden olabilmektedir, aynı zamanda vücutta daha fazla tuz ve su tutması nedeniyle ödeme, pıhtalaşmaya neden olması nedeniyle alt ekstremitelerde tromboz ve akciğer embolisine, safra kesesi taş oluşumu tansiyon yüksekliği ve birtakım rahim kanserlerine neden olmaktadır.

Başka bir örnek.

Kolesterol hücre duvarı birleşenlerini oluşturur, pilazma dediğimiz hücre içi mayede steroid adı ile var olan ve hücrelerin en önemli işlevlerinde görev alan aynı zamanda vücudun önemli vitaminleri A, D, E, K oluşumunda, sinir sistemi tarafından vücuda verilen bir takım sinyallerin görevlileri olan tüm steroid hormonlarının en önemli birleşenidir koleterol. Aynı zamanda yağların sindiriminde işe yarayan safranın sentezinde kullanılır. Bildiğimiz gibi yüksek kolesterol ise kılcal damarlarda plak dediğimiz tıkaçlar yaparak kalp ve beyin gibi hayatı organlarda kılcal damar tıkanıklığı yaparak sırasıyla kalp krizi ve iskemik inmeye neden olur ve vücuda geri dönüşümü olmayan ciddi hasarlar verir.

Buna benzer çok fazla örnekler suna bilirim. Kısacası söylemek istediklerimi örneklemek istedim belki düşüncelerimi daha anlatılır tarzda iletmeme yardımcı olur.

Bizi var eden ne varsa aynı zamanda bizi yok etmek için de var olandır, haberimiz yok.

Belki de Allah’ın bize verdiği bir mesajdır bu… Sana verilen ne varsa kararındadır aslında. Elinde olanın değerin bilmen ve israf etmeden kullanman gerek.

Elimizde olanı değerlendirmeyip daha fazlasın istemek yukarıda örneklediğim gibi hayatımızın düzenin bozar, güzel süslediğimiz duvarlara zarar verir, düşüncelerimizi caydırır psikolojik kanser yapar bizi.

Bahçeye diktiğimiz o çiçekleri sulamak için gereken tüm boruları tıkamayalım o kolesterol plakları gibi….

Hayat bahçenizden güzel çiçekler eksik olmasın, bir sonraki yazımda, bir sonraki yılda görüşmek dileği ile. Sağlıklı ve güzel seneler dilerim….

Bu İçeriği Paylaş
Bağlantılar:
Doktor / Anestezist
Yorum yap

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Exit mobile version