Salon Tipinize Uygun Yerleşim ve Dekorasyon

Seda Parlakyıldız 93 Görüntüleme Yorum ekle
5 Dak. Okuma

Ev hepimizin huzurlu alanı. Nereye gidersek gidelim yine en sonunda varmak istediğimiz yer. Bu sebeple bu alanlarımızı gönlümüzce ve etkin şekilde kullanmak bizler için önemli. Ben de bu yazımda evimizin önemli bir bölümü olan salon ya da oturma odası alanlarımızın tipine göre nasıl yerleşim planı izlemeli ve nasıl dekore edebiliriz hakkında bir yazı hazırlamak istedim. Haydi başlayalım!

DİKDÖRTGEN SALON DEKORASYONU

Çoğu evde gördüğümüz bu salon tipinin yerleşimi oldukça kolaydır. L ya da üçlü ve ikili olmak üzere koltuk tercih edebilirsiniz. Ancak burada koltuğun camın önüne gelmesini istemeyiz. Aydınlık, ferah bir ortam için camın önünü minik bir berjer ya da bitki ile olabildiğince sade bırakmak iyi olacaktır. Kare ya da daire şeklinde orta sehpa tercih edilebilir. Koltuğun tam karşısında televizyon ünitesi ya da kütüphane yerleştirilebilir. Tüm salon tiplerinde vurgulayacağımız gibi burada da şunu söylemeliyim ki televizyon ünitesi, camın karşısına yerleştirilmemeli. Aksi takdirde gün ışığı yansıma yaparak, izlemenizi engelleyecektir. Oturma alanımızı hazırladık. Şimdi yemek yeme, hoş sohbet etme kısmımıza geçelim. Bu alana geçişi ayıracak bir eleman belirlemelisiniz. Örneğin ikili kanepe kullanıyorsanız, kanepenin sırtını çevirerek yemek alanını ayırabilirsiniz. Yemek masasını dikdörtgen tercih etmeniz uygun olacaktır. Genel olarak söylememiz gereken bir şey var ki o da yemek masasını kapıya yakın konumlandırmanız, sizi yormamak açısından konforlu olacaktır. Konsol, büfe, vitrin kullanacaksanız yemek masası arkası ya da yan kısmına yerleştirebilirsiniz. Konsol üstüne güzel bir tablo, yemek masası yanına ise güzel bir ayna alanınıza ayrı bir boyut kazandıracaktır. Ayrıca dikdörtgen ve dar salonu olanlara bir ipucu ise; yan duvarlarınıza büyük, tek parça ayna kullanmak salonunuza derinlik katacaktır.

KARE SALON DEKORASYONU

Burada püf noktamız yıldız bir mobilyanızı en göz alan yere yerleştirmenizdir. Bu kimi bölümünü vitrin kimi bölümünü kitaplık olarak kullanabileceğiniz bir kütüphane ya da son dönemlerde sıkça kullanılan şömineler olabilir. Koltukları da bu yıldız mobilyanıza bakacak şekilde konumlandırabilirsiniz. Üçlü, ikili koltuklar kullanabilir, orta sehpayı daire şeklinde tercih edebilirsiniz. Ya da L tipi koltuk, karşısına bir-iki berjer ve lambader koyarak oturma alanınızı size geniş bir alan kalacak şekilde şekillendirebilirsiniz. Kare oturma alanlarında koltuklar karşılıklı konumlandırılarak karşı tarafla yüz yüze hoş sohbetler edilebilir. Geri kalan boş alanımız geniş ise dikdörtgen yemek masası, dar ise köşelere de gelebilecek şekilde yuvarlak bir masa tercih edilebilir. Konsol, vitrin, büfe ise yemek masasının yan ya da arka kısmına konulabilir. Yemek masası ve oturma alanını ayırmak için farklı renklerde ancak uyumlu da olabilecek halılar tercih edilebilir. Eğer salon darsa açık renkler tercih etmekte ve aydınlatıcılarınızı iyi seçmekte yarar var. Unutmamalıyız ki açık renkler ve doğru boyutta mobilya seçimleri alanınızı çok daha geniş gösterecektir.

L TİPİ SALON DEKORASYONU

Bu tip oturma alanları kimi zaman oldukça kolay dizayn edilebilirken kimi zaman da L tipinin oransal olarak dar olması sebebiyle zorlayıcı olabiliyor. Bu durumda tavsiyem, vakit geçirmeyi en sevdiğiniz yere konumlanmanız. Cam tek taraftaysa gün ışığından faydalanabilmeniz için camın olduğu kısma oturma grubunuzu yerleştirebilirsiniz. Ancak ben yemek yerken manzara izlemek ya da aydınlık olsun isterim derseniz bu durumda yemek masasını cama yakın konumlandırabilirsiniz. Eşya seçiminde salonun büyüklüğüne uygun tercihler her zaman alanı ortaya çıkarmak ve olduğundan dar göstermemek açısından önemlidir. Bu sebeple biraz klasik gelse de L tipi koltuk tercih etmek size geniş bir alan sağlayabilir. Orta sehpa olarak zevkinize uygun kare, daire şeklinde birorta sehpa tercih edilebilir. Yine camın karşısına gelmeyecek şekilde kanepe karşısına televizyon ünitesi yerleştirilebilir. Burada oturma alanı ve yemek alanı olarak iki farklı alan yaratabileceğiniz için farklı renklerde ancak uyumlu halılar ile iki kısmı birbirinden ayırabilirsiniz. Yeterince geniş bir L tipi salona sahipseniz duvar boyu köşeli kütüphane, ortaya bir çalışma masası yapıp, diğer alana da oturma grubu ve yemek masası yerleştirebilirsiniz. Böylece iki odayı tek odada birleştirmiş gibi tamamen farklı bir salona sahip olabilirsiniz. Bu tipin avantajı kare ve dikdörtgen evler hakkında söylediğimiz her ayrıntıyı burada kullanabilirsiniz.

Bu üç tip salonumuzun her birinde de kişiselleştirmek size kalmış. Hikayesi olan ya da sizi anlatan objeler, bazen çok sevdiğimiz birisinden yadigar kalmış bir eşya ve elbette ki evi ev yapan sizlerin huzuru… Hepsi bir araya gelince orası ‘‘yuva’’ oluyor. E bana da sizin yuvanıza bu yazı ile ufacık bir katkı yapmak ve huzur dilemek kalıyor.

Gelecek yazımızda görüşmek üzere. 🙂

Bu İçeriği Paylaş
Bağlantılar:
Yazar
Yorum yap

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Exit mobile version