Şüpheler, Düşünceler, Paranoid Kişilik Bozukluğu

Gizem Aksümer 27 Görüntüleme Yorum ekle
2 Dak. Okuma

A kümesi kişilik bozukluklardan biri Paranoid Kişilik Bozukluğu‘dur.

Paranoid Kişilik Bozukluğu’nun Nedeni

Paranoid kişilik bozukluğunun kesin nedeni bilinmemektedir. Muhtemelen biyolojik ve psikolojik faktörlerin bir kombinasyonunun sonucudur. Paranoid Kişilik Bozukluğu’nun yakın akrabalarında şizofreni ve sanrısal bozukluğu olan kişilerde daha yaygın olması, iki bozukluk arasında (ailede geçebilir) genetik bir bağlantı olduğunu düşündürmektedir. Ayrıca fiziksel veya duygusal travma da dahil olmak üzere erken çocukluk deneyimlerinin paranoid kişilik bozukluğu gelişiminde rol oynadığına inanılmaktadır.

Paranoid Kişilik Bozukluğu’nun Belirtileri

Belirtileri arasında, başkalarının onları sömürdüğüne veya kandırdığına inanarak başkalarının bağlılığından, sadakatinden veya güvenilirliğinden şüphe duyarlar. Başkalarına güvenmek ya da kişisel hayatı hakkında konuşmak konusunda isteksizdirler çünkü bilgilerin kendilerine karşı kullanılacağından korkarlar. Affetmezler ve kin tutarlar. Aşırı duyarlıdırlar ve eleştiriyi zayıflık olarak algılarlar. Masum ifadelerden veya başkalarının gündelik görünümlerinden gizli anlamlar çıkarırlar. Karakterlerine kimsenin görmediği saldırıları fark ederler ve genellikle öfke ile tepki gösterirler ve misillemeye çabuk geçerler. Eşlerinin veya sevgililerinin sadakatsiz olduğuna dair nedensiz şüphe duyarlar. Genelde başkalarıyla olan ilişkilerinde soğuk ve uzaktırlar ve ihanete uğramamak için kontrolcü ve kıskanç olabilirler. Her zaman haklı olduklarına inanarak problemlerdeki veya çatışmalardaki rollerini göremezler. Rahatlamakta zorlanırlar. İnatçı ve tartışmacıdırlar. Başta farklı kültür gruplarının olmak üzere başkalarının olumsuz yargı kalıplarını geliştirme eğilimindedirler. Tedavi olmaları daha zordur, terapideki güven ilişkisini kurmak ve birine güvenmek onlar için kolay değildir.

Paranoid Tedavisi

Tedavi olmayı kabul ederlerse psikoterapi uygulanabilir. Terapide ise genel başa çıkma becerilerini, özellikle güven ve empatiyi artırmanın yanı sıra sosyal etkileşimi, iletişimi ve benlik saygısını geliştirmeye odaklanılması daha faydalı olabilir.

Hoşça kalın. 🙂

Bu İçeriği Paylaş
Bağlantılar:
Psikolojik Danışman
Yorum yap

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Exit mobile version