Saygısızlık

Amine Çalışkan 52 Görüntüleme 9 Yorum
6 Dak. Okuma

Saygısızlık kişinin var oluşunu görmezden gelmek, onun hassasiyetlerini ve ilgilerini hiçe saymaktır. Yani bireysel kutsallığın bozumudur. Temelden sarsmaya başlar ve yıkmaya kadar götürür. Aslında hayatın her alanında değişmez bir kuraldır. Saygı öyle bir duygu biçimidir ki etkiye tepkiyle her şeyi ziyan edebilir kısaca bir kaos ortamı oluşturur.

Örnek verecek olursak… Öncelikle ikili ilişkilerdeki yani evlilikteki saygısızlık biçimi bunun en büyük örneğidir. Öylemi bir evliliği bitirme noktasına getirir. Hatta ilk sebepten biridir. Haliyle geldikleri son noktada iki tarafta beklenti içine girerler erkek kadından kadın erkekten saygı beklemektedir. Konuyu daha da açacak olursak. Kaçınız evinizde partneriniz yada eşinizden bir şey isterken “Rica ediyorum” yada “Bakar mısın lütfen” , “Alır mısın” , “Getirir misin” gibi cümleler kuruyorsunuz yada plan yaparken birbirinize saygı çerçevesinde kararlar alıyorsunuz. Maalesef her şey emrivaki olmaya başlıyor bir müddet sonra. Çiftler birbirini saygısızlıkla suçlamaya başlıyor. Bir süre sonra birbirlerini anlamamakta güçlük çekmeye ve birbirlerine olan saygısızca tutumlarını en üst düzeyde yaşamayı sıradanlaştırıyor. Sonuç olarak saygısızlık sevgiyi de beraberinde kendi içine hapsediyor, yok ediyor. Toplumun büyük kısmı saygıyı alış veriş gibi görüyor aslında ne alırsam onu veririm düşüncesiyle yaklaşıyor.

(Örneklere devam edecek olursak). Bir insanın özgürlüğüne yapılan saygısızlık (Kıskançlık, fikirlerini kabul etmeme, ön yargılı bir yaklaşım) Bunlar kişinin özgürlük haklarına yapılan en ağır saygısızlıktır… Bir ortamda yüksek sesle konuşmak, kendi fikirlerinden başka fikirlere kapalı olmak, bir ortamda malıyla maddi imkanlarıyla övünmek ve bunu fütursuzca çevresindekileri görmezden gelerek insanların kişilik haklarına izinsizce saldırmak sizce de yeterince saygısızlık değil midir? Siz bir şey anlatmaya başlayınca gözlerini başka yöne çeviren insanlar var bir de seni dinlemiyorum dercesine. Hatta bunu söylediğinizde kabul etmezler çünkü böyle insanların lügatlarında özür dilemek yoktur. Külfet olarak görürler… Bir erkeğin bir kadına bakış açısı, erkeğin kadını bir obje olarak görmesi, kadının erkeği bir araç olarak görmesi bu da cinsiyet saygısızlığı. Kadın erkek eşitliğine öz değer algısızlığı. Sınır kavramını yıkmaktadır.

Saygı cinsiyete göre değişen bir davranış biçimi değildir. Bakınız patronunuz amiriniz veya bir üst düzey yöneticiniz kim olursa olsun herkes birbirine saygı göstermek zorundadır. Saygı bir rütbe veya statü değildir. Eğer öyle olursa hiyerarşik bir çöküntü kaçınılmaz olur. Aslında bir karakter yansımasıdır saygısızlık. Saygı olması gerektiği için gösterilen bir insanlık görevidir.

Son zamanlarda herkesin muzdarip olduğu bir konuya değinecek olursak sohbet esnasında kimsenin kimseyi dinlemediği sohbet ortamları herkesin telefonuyla ilgilendiği soğuk ve saygısız sohbet ortamları eminim çoğumuz böyle bir ortama tevafuk olmuşsunuzdur. Sohbet esnasında ciddi bir konu konuşulurken bazılarının ironiyle karşılık vermesi. Lüzumsuz el, kol şakaları üslup kirliliğine neden olan ortamlar yeterince saygısızcadır. Saygı yaşamın ve insan olmanın gururudur.

Saygı ve saygısızlık kişiler arası ilişkilerde sınırlı değildir! Hayvanlar müesseseler ve örneğin ülkeler arasında kullanılan bir terimdir. Saygısızlık özel hayatta başlayıp iş hayatında günlük hayatta tüm insan ilişkilerine yansıyan bir durumdur. Kesinlikle çiğnenmemesi ihlal edilmemesi gereken bir diyaloğun aksi olursa saygısızlık ile sonuçlanır. Bir de uzun zamandır duyduğum bir konu eskiler ve eski insanlar herkeste sessiz bir çığlık. Evet eski insanlar bir başkaydı.. SAYGI SEVGİ, HUZUR. Bunlar vardı hepsi birbirine kapı açan duygular. Günümüzde en küçük bireyden en büyük bireye kadar “Ne alırsam onu veririm” diyor herkes, saygıya saygı, saygısızlığa saygısızlık… Herkes basamak olarak görüyor birbirini. Eskiden büyükler içeri girince ayağa kalkılır, oturulacak yer gösterilir, hatta ceket düğmeleri iliklenirmiş. Şimdi ise bunlar tamamen maddi imkanlarına ve statüsüne göre yapılıyor. Eskiden misafirliğine gidilirken haber vermeden gidilir, ne varsa o yenirmiş. Şimdi ise gideceğimiz yere bir hafta önceden haber vereceksiniz o da kabul edilirseniz. Bu da bana göre birbirimize değer vermeyi bıraktığımız en manidar saygısızlık biçimi. İnsanların özel hayatlarını sorgulayanlar var bir de. Bu da bireysel mahremiyete yapılan çirkin bir saygısızlık mı? Lütfen birine hitap ederken veya bir mesaj yazarken üslup şeklinize çok dikkat edin. Karşınızdaki kim olursa olsun önce YARADANDAN ÖTÜRÜ YARATILANI SEVİN VE SAYIN. Muhatabınız kim olursa olsun! Rica edin, hürmetler gönderin, “Saygılarımla” diye ekleme yapın her cümlenin sonuna. Sevdiğinizi söylemekten çekinmeyin, cimri davranmayın. Bırakın karşımızdaki ne kadar saygısız olursa olsun. herkes kendi kişiliğinin aynasıdır..

Saygısız insan mutsuz ve huzursuz insandır, sürekli negatif enerji yayar girdiği ortamlara. Saygılı insan mutlu ve seveni çoktur, neticede huzurludur da. İnanın saygının olmadığı yerde hiç bir duyguyu beklemeyin. Ne alıyorsanız alın, siz pozitif olun. Saygıyı hayatınızda baş rolde bir yere koyun. Fazlasıyla tebessüm edin, bizler tebessümün sadaka sayıldığı bir dinin ümmetiyiz. İnanın tarifi imkansız huzura ereceksiniz. Hepinize saygı ve hürmetlerimi sunuyorum. Saygı ve Saygı dolu yarınlara hep birlikte yürümeyelim, koşalım. İnanın toplum olarak çok ihtiyacımız var buna.

Hoşça kalın. Saygı ve sevgilerimle.

Emri bi’l-mâ’rûf nehyi ani’l-münker: İyiliği emredip kötülükten vazgeçirmeye çalışma.

Bu İçeriği Paylaş
Bağlantılar:
Yazar
9 Yorum
  • MâşâAllah “Saygısız insan mutsuz ve huzursuz insandır, sürekli negatif enerji yayar girdiği ortamlara. Saygılı insan mutlu ve seveni çoktur, neticede huzurludur da.” Çok guzel aciklamissin.Kaleminize emeginize saglık

    • Saygı kişiyi diğer insanlardan ayıran en önemli erdemdir.bir insan saymayı ve sayilmayi ailede öğrenir.toplumun temel taşı aile bu hususta çok önemlidir.Birde saygısızlığın ego ile bı bağlantısı olduğunu düşünüyorum.

  • Güzel bir konuya değinmişsiniz. Günümüzün meselelerinden olması önemli. Devamını bekliyoruz tabikide

  • Fazlasıyla tebessüm edin, bizler tebessümün sadaka sayıldığı bir dinin ümmetiyiz Sözü beni çok mutlu etti bravo doğrusu

  • YARADANDAN ÖTÜRÜ YARATILANI SEVİN VE SAYIN. Herkese hayatta kulağına küpe olacak bir söz doğrusu emeğine sağlık

  • Güzel bir yorum katmışsın doğrusu yazılarını sabırsızlıkla bekler olduk

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Exit mobile version