Bağımlı Kişilik miyim?

Gizem Aksümer 31 Görüntüleme Yorum ekle
2 Dak. Okuma

Neden Ondan Kopamıyorum? Yalnız Kalabilir miyim?

Bağımlı kişilik, baktığımızda günümüz Türkiye’sinde çok rastladığımız kişilik özelliği. İstatistiklere baktığımızda kadınlarda daha yoğun olarak görülüyor. Aslında baktığımızda ilişkilerimizin çoğu bunun üzerine kurulmaya çalışılıyor.

Erkek her türlü affedilmeli denen bir kesim kadınlarında bir şekilde bağımlı özelliğini ortaya çıkarıyor. Kadın kendim ne yapabilirim ki diyor? Bu döngü başlıyor, bağımlı, onsuz ne yapabilirim, o benim her şeyim böyle çok eksiğim. Oysa bir bütün olmak bağımlı olmak değildir. Sağlıklı ikili ilişkiler bu şekilde olmaz. Sağlıklı ilişkiler iki tarafında birbirleriyle olan empati kurabilen, birbirini anlayan ilişkiler üzerinden sağlıklı kurulabilir. Bağımlı kişilerin en çok kullandığı cümle, “Onsuz ne yaparım.” Bir kişinin desteği olmadan ya da o kişi olmadan hayatlarına devam edemezler. Yakın bir ilişkisi sonlandığında bir bakım ve destek kaynağı olarak derhal başka bir ilişki arayışı içine girer. Başka biri olmazsa kendini çok büyük boşlukta hisseder. Bağımlı kişilerde müdahaleci anne tutumu yaygındır. Birçok bağımlı danışanlar da anne-baba tarafından onlara bağlılıklarını sürdürdükleri için ödüllendirilme hikayesi de vardır. Bağımlı kişilikte ayrılma zorluğu vardır. Aynı kişide hem ilişkileri başlatma hem de bitirme zorluğu birlikte görülebilir. Bağımlı kişilik bozukluğu olan kişiler ilişkilerden kaçmaktan ya da kendilerini geri çekmekten çok, kaybetmekten korkarlar. Bağımlı kişiler, ayrılığa dramatik tepki göstermezler, hem çok korkarlar hem de başkalarına yapışırlar. Bu noktada sınır kişilikten farklıdırlar.

Hepimizin hayatında kişilik özelliklerimizde bunlar var, önemli olan ne kadar süreyle ne yaşadığımız. Kendi farkımızda olduğumuz güzel haftalar dilerim. 🙂

Bu İçeriği Paylaş
Bağlantılar:
Psikolojik Danışman
Yorum yap

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Exit mobile version