Benlik Saygısı, Öz Güven, Öz Saygı

Gizem Aksümer 30 Görüntüleme Yorum ekle
2 Dak. Okuma

Bugün bakmak istediğim ve karıştırıldığını gördüğüm kavramlar var. Bu kavramlarla ilgili yazmak istedim.

Benlik saygısı, kişinin kendisine değer vermesi ile ilgili bir kavramdır. Kendisiyle ilgili yaptığı değerlendirmelerle barışık olma sürecidir. Ruh sağlığımız üzerinde oldukça etkilidir. Özellikle kişilik bozuklukları kapsamında benlik saygımız düşük olabilir ya da hiç olmayabilir. Benlik saygımızın belli bir düzeyde olması önemlidir. Artması ya da azalması ruhsal hastalıklara neden olabilir. Benlik saygısını kırılgan, yüksek ve düşük olarak ele alabiliriz. Kırılgan benlik saygısı kişilik özelliği olarak düşünülebilir. Kırılgan insanlarda öncelikle çekingen kişilik ve narsistik kişiliğin kırılgan tipi akla gelmelidir. Kırılganlık ruhsal hastalıklara yatkınlık oluşturmaktadır. Depresyon ve sosyal fobi gibi ruhsal hastalıklarda rahatsızlığın yaşandığı dönemlerde benlik saygısı daha da kırılgan olabilmektedir. Düşük benlik saygısı ise ruhsal bozukluklara yatkınlık oluşturabilmektedir. Ruhsal bozukluklar da daha çok benlik saygısında da düşme olabilir. Yüksek benlik saygısı, aslında gayet sağlıklıdır, fakat narsistik gereksinimler nedeniyle şişirilmiş olan benlik ile ayırt etmemiz gerekir. Narsistik kişilik bozukluğu ve bipolar bozukluk da şişirilmiş bir benlik saygısı olabilir.

Öz güven, bireyin kendini nasıl gördüğüyle alakalıdır ve kendilik algısı olarak düşünülebilir. Öz güven kişinin kendisiyle barışık olması olarak düşünülebilir. Öncelikle neleri yapabildiği ve yapabileceğini bilmesinden geçer. Öz güven için benlik saygısı da çok önemlidir.

Öz saygı kavramı ise, bir kişinin kendi değeri hakkındaki genel duygusunu ifade eder. Bir kişinin, kendisine ne kadar değer verdiğini ve kendisini ne kadar onaylayıp takdir ettiğini, ödüllendirdiğini veya sevdiğini ölçen, bir tür ölçüt olarak düşünülebilir. Kavramlar birbirine yakın ama ince ayrıntıları bulunmaktadır. Hepsinin sağlıklı düzeyde olması önem taşımaktadır.

Bu İçeriği Paylaş
Bağlantılar:
Psikolojik Danışman
Yorum yap

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Exit mobile version