Bilim Kurgu Değil, Bu Sefer Gerçek

Murat Tepeler 44 Görüntüleme Yorum ekle
3 Dak. Okuma

“Türkiye’nin ilk astronotu Alper Gezeravcı’nın yer alacağı uzay seferi için 18 Ocak 2024 saat 01.11’de fırlatma gerçekleşecek.” Evet yanlış okumadınız. Bu satırlar bir Bilim Kurgu kitabından değil, gerçekte olacak olan bir haberden alıntıdır dostlarım. Allah nasip eder ve herhangi bir erteleme olmazsa iki ya da üç gün sonra Türkiye için bir ilk daha gerçekleşmiş olacak.

Aylar süren aday belirleme çalışmalarının sonunda Alper Gezeravcı’nın uzaya çıkan ilk Türk İnsanı olmasına karar verilmişti. Aynı zamanda başka bir genç insanımız Tuva Cihangir Atasever de yedek olarak seçilmişti. İkisi de bu iş için mükemmeldi.

Alper Gezeravcı memleketin bağrından yetişmiş iyi bir savaş pilotu. Pek çok meziyete sahip. Ama bence en büyük özelliği: Bu görevin aslında onunda en büyük hayali oluşudur. Maalesef günümüz Türkiye’sinde hâlâ bu tür olayların ne kadar büyük anlamlar ifade ettiğini anlayamayan hatırı sayılır bir kitle var. Gerçekleşmesi hem çok zor hem de maliyetli olan bu konuda mücadele etmemiz gereken sadece teknik konular, para ya da yerçekimsiz ortam değil asıl mücadele dar görüşlü insanlarla yapılan mücadeledir.

Bakınız Dünya genelinde uzaya ilk çıkan Rus Kozmonot Yuri Gagarin’den bu tarafa, oraya gidip dönebilen insan sayısı sadece 565 kişi ile sınırlı kalmıştır. Dokuz milyarda sadece 565 kişi…

Bu sayının hesabında şunu da söylememiz gerek: Uzayın sınırının ne olduğu keskin bir şekilde tanımlanmamış olmasından ötürü, uzaya giden kişilerin sayısı da net değildir. Uluslararası Havacılık Federasyonu (FAI), yerden 100 kilometre ve daha ötesini “uzay” olarak kabul etmektedir. Bu tanıma göre, 6 Kasım 2013 itibariyle uzaya 38 ülkeden 536 insan gitmiştir. 536’sından 3 tanesi yörünge-altı uçuş yapmış, 533’ü Dünya yörüngesine ulaşmış, 24’ü Dünya yörüngesinin ötesine gitmiş, 12 tanesi ise Ay üzerinde yürümüştür. 26 Eylül 2019 itibariyle bu sayı 565 kişiye ulaşmıştır. Yani sizin anlayacağınız bu iş öyle turistik bir seyahate gitmekten daha öte bir şeydir.

Şimdi gelelim ilk astronotumuzun bu uzay yolculuğu sırasında yapacaklarına. Türkiye’nin insanlı ilk Uzay misyonu kapsamında Alper Gezeravcı, fırlatmanın ardından Uluslararası Uzay İstasyonu’nda 14 gün kalacak ve 13 farklı bilimsel deneye imza atacak. Biyoloji, tıp, malzeme bilimi ve genetik gibi alanlarda gerçekleşecek deneylerden biri de Muş Bilim ve Sanat Merkezindeki öğrenciler tarafından hazırlandı.

Her şeyden önce bu görev başarılı olursa bazıları küçük görse de ülkemiz açısından yeni bir çağ başlamış olacak. Cumhuriyetimizin 100. Yılında gerçekleşecek ilk önemli olayın uzay çalışmaları konusunda olması bile başlı başına bir tarih yazılmasıdır.

Nihayet ülke gündeminde farklı konuların tartışıldığını görebiliyor olmak benim için çok değerli. Büyük bir merakla bundan sonra sıradaki gelişmelerin neler olabileceğini düşünmek beni çok heyecanlandırıyor.

Umarım sizler de en az benim kadar heyecanlısınızdır.

Geri sayım başlasın. 10! 9! 8! 7! 6! 5! 4! 3! 2! 1! 0… Engage!

Bu İçeriği Paylaş
Bağlantılar:
Yazar
Yorum yap

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Exit mobile version