Kitap Okuma Alışkanlığı Kazanmak

Salih Kurt 50 Görüntüleme Yorum ekle
3 Dak. Okuma

Pek çok insan için kitap okumak, boş zamanların değerlendirmek için yapılabilecek bir hobi olabilir. İstatistiklere bakıldığında ülkemizin maalesef az okuyan ülkeler kategorisinde olmasının bir sebebi belki de bu düşüncedir. Zira kitap okumak için boş zamanımızın olmasını beklemek yerine, bunu günlük bir alışkanlık haline getirmem daha doğru bir davranış olacaktır.

Kitap Okumanın Faydaları

Bir de kitap okumanın birkaç faydasına değinelim.

  • Öncelikle oldukça gergin olan hayatlarımızda, bizleri stresten uzaklaştırır ve rahatlamamıza destek olur.
  • Yeni kelimeler öğrenmemizi sağlayarak günlük hayatta daha güçlü iletişim kurmanıza ve kendimizi daha iyi ifade etmemize olanak sağlar.
  • Okuduklarınızı zihninizde canlandırmak hayal gücünüzü geliştirir. Bu özellikle çocuklar için daha da önemlidir.
  • Kitap okuma alışkanlığı kazandığınızda, odaklanma ve dikkatinizi toplama gibi becerilerinizin arttığını ve bunun yaşamınızda ne kadar işe yaradığını görebilirsiniz.
  • Düzenli okuyarak düşünme gücünüzü arttırabilirsiniz.

Okuma Alışkanlığı Nasıl Kazanılır?

Kitap okumanın bunlar gibi daha birçok faydası sıralanabilir. Peki bu kadar önemli olan bir alışkanlık nasıl kazanılabilir? Kendimde tecrübe ettiğim beş maddeyi paylaşmak istiyorum.

  • Bir hevesle işe kalın klasik kitapları okumakla başlamak, daha birkaç sayfa okuduktan sonra kitabı bıraktırabilir. Bu sebeple yapılabilecek ilk şey doğru kitap seçimiyle başlamaktır. İnce ve zevkinize uygun kitaplar seçmek başlangıç için ideal olacaktır.
  • Ne kadar kitap okuduğunuza ve günlük kaç sayfayı geride bıraktığınıza dair notlar almanız ve bir liste hazırlamanız daha fazlasını yapmak adına size şevk verecektir.
  • Arkadaşlarınızla birlikte bir kitap belirlemek ve onu bitirdikten sonra üzerine konuşmak oldukça zevkli bir iş olduğu için bu alışkanlığı kazanmanızda fayda sağlayacaktır.
  • Her gün kendinize belirli bir saat belirleyerek, bu süre içerisinde telefon ve internetten uzaklaşıp sadece okumak gerekir. Elbette bazı günlerde programımız yoğun olabilir. Fakat böyle zamanlarda bile en azından bir sayfa okumak bu alışkanlığı devam ettirebilmenize olanak sağlayacaktır.
  • Birkaç günde bu alışkanlık kazanılamayacağı için düzenli ve kararlı bir şekilde okumaya devam etmek gerekir.

Birçok faydası olan bir eylemin alışkanlık haline gelmesi çokta zor bir durum değil. Yeter ki pes edip bırakmayın ve kendinizi sayfaların arasına bırakarak kendinizi dünyadan soyutlayın. Bunun güzelliğini fark ettiğinizde kitap okumanın artık sizin için kişisel bir ihtiyaç haline geldiğini göreceksinizdir.

Bu İçeriği Paylaş
Yazan Salih Kurt
Bağlantılar:
Yazar
Yorum yap

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Exit mobile version