Koçlukta Ara Görüşme Nedir

Yeşim Çim 29 Görüntüleme Yorum ekle
3 Dak. Okuma

Sevgili okuyucularım; Koçluğun tarihinden, Koç kime denire, koçluk görüşme süreçlerine ve de Koçluk görüşmelerine kadar her şeyi yazılarımda bulabilirsiniz.

Peki Koçlukta Ara Görüşme Nedir?

Önceki yazılarda Biz Koçlara bir kanal ile ulaşan müşteri ile yapılan sözleşmelerden bahsetmiştik. Koçluk süreci yapılandırma aşamasından sonra Sözleşmeler sekiz görüşme üzerinden değerlendirilir. Bir koçluk hizmeti sekiz görüşmedir. Sekiz görüşmenin her biri aynı konu olabileceği gibi her biri farklı konularda olabilir. İlk görüşme gündem maddesi ile başlar. Bu gündem maddesi her şey ile ilgili olabilir. Biraz açarsak örneğin bilişsel farkındalık, kişisel gelişim, fiziksel aktiviteyi hayata sokma, sağlıklı beslenme, yöneticilikte farklı bakış açısı oluşturma, olumlama, liderlik vasfı kazanma, davranışlara yönelik değişimler oluşturma, alışkanlık yönetimi, öğrenci Koçluğu (sınav stresi, program oluşturma becerisi, sınav kaygısı) vb. birçok gündem maddesi olabilir.

İlk görüşmede eylem adımları çıkabilir ya da bir sonraki görüşmede de aynı konu devam edebilir. Örneğin müşterimiz eylem adımlarına uyamamış olabilir ve aynı konu üzerinden yine güçlü sorular ve çeşitli teknikler ile eylem adımı tamamlamama nedeni, nasıl uyabileceği ya da neyi fark ettiği ile ilgili çalışmalar yapılabilir. Her görüşmenin başında bir önceki görüşmenin ara değerlendirmesi yapılır. Bununla birlikte Yukarıda belirttiğim gibi ikinci görüşme bambaşka bir konu ile de devam edebilir.

Müşterimiz ile dördüncü görüşmeye geldiğimiz zaman işte tam bu nokta ara görüşme noktasıdır. Tüm görüşmeler üzerinden tekrar geçilir ve müşteriden geri bildirim alınır. Teknikler ve yöntemlerle ilgili bir değişiklik yapılıp yapılmaması konuşulur. Koçun süreç yönetimi ile ilgili doneler sunar. Koç ara değerlendirmede yapılan görüşmelerde kat edilen yolları ve ilerleme durumu ile ilgili geri bildirim verir. Eksik noktalar masaya yatar. Ve müşteriden de geri bildirim istenir. Bu geri bildirim ve ortaya çıkan doneler ile ilgili örnekle açıklayalım ne dersiniz. Örneğin, müşterimiz bize; “ben daha görev insanıyım, bana biraz daha güçlü rica (sorumluluk) verir misiniz” ya da “ben motivasyonumun daha yüksek olmasını istiyorum, beni daha motive edecek şekilde çalışabilir miyiz” gibi geri bildirimler olabilir. Ya da müşterimiz çok memnun olduğunu da geri bildirim olarak verebilir. Bu ara görüşmeden sonra müşteri ile diğer 4 görüşme tarihleri ve devam edip etmeyeceği ile ilgili plan yapılır.

Ara görüşme yapıldıktan sonra devam eden ya da devam etmeyen müşterilerimiz olabilir. Bazı müşteriler dördüncü görüşmede özellikle aynı konu üzerinde bir çok teknikle dört görüşmede çalışılmış ise tamamen farkındalık kazandıkları için devam etmeye biliyorlar. Tabi ki devam eden tam anlamı ile her teknikle çoklu kez çalışıp hayat tarzına uyumlatan müşterilerimiz de oluyor.

Koçlukta asıl amaç kişinin kendine koçluk yapabilmesi olduğunu belirtir, bağımlı bir Koç-müşteri ilişkisi seçmediğinizi yinelerim.

Sevgiler.

Bu İçeriği Paylaş
Yazan Yeşim Çim
Bağlantılar:
Koç
Yorum yap

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Exit mobile version