Marsın Havasını Değiştiren Türk Kadını

Murat Tepeler 53 Görüntüleme Yorum ekle
2 Dak. Okuma

Prof. Dr. Bilge Yıldız

Elin oğlu yine yapmış. NASA’nın Mars’taki keşif aracı Perseverance, Kızıl Gezegen’in atmosferinden aldığı karbondioksiti oksijene çevirmeyi başarmış.

Evet ilk bakışta elin oğlu demek kolay geliyor ama biraz yakından baktığımızda aslında bu muhteşem olayın gerçekleşmesinin hiçte bize yabancı olmadığını görüyoruz.

Evet doğru anlıyorsunuz. Bu deneyin ardında bir Türk Kadının gayreti bulunmakta. Bu inanılmaz kişi Prof. Dr. Bilge Yıldız hanımefendidir.

Pek çoğu gibi bende maalesef Marsta gerçekleşen oksijen üretme deneyinin detaylarını araştırırken Bilge Hanımın kim olduğunu öğrendim.

Wikipedi’ den aynen alıntılıyorum:

“Bilge Yıldız, Massachusetts Teknoloji Enstitüsü’nde Nükleer Bilim, Malzeme Bilimi ve Mühendisliği Profesörüdür. Dirençli ortamlarda enerji dönüşümü için yeni materyaller geliştiriyor. Bunlar, nükleer enerjinin geri dönüşümü için katı oksit yakıt hücrelerini ve korozyona dayanıklı malzemeleri içerir…”

Güzel yurdumun bağrında yetişmiş bu bilim insanı fırsat verildiğinde nelerin gerçekleştirebileceğinin en güzel kanıtlarından biri. Şimdi bu gerçekleşen deney ve üretilen oksijen, her ne kadar Mars gibi Dünya dışı seyahatleri gerçekleştirmek için yapılıyor görünse de aslında giderek yaşamsal sorunların arttığı, aşırı karbon salınımı yüzünden atmosferde meydana gelen oksijen ve su kaybını önlemek adına çok önemli bir gelişme.

Peki karbondioksitten nasıl oldu da solunabilir oksijen üretilebildi?

Yazımın sonunda Prof. Dr. Bilge Yıldız hakkında hazırlanmış bir belgeselin video linkini bırakacağım ama ben onun konu ile ilgili sözlerini yeri gelmişken burada paylaşmak istiyorum:

“Benzer bir çalışmamız karbondioksitin katı yakıt hücreleri ile elektrolizi. Bu şekilde atmosferdeki karbondioksitin faydalı ürünlere, kimyasal ürünlere, malzemelere dönüştürebiliyoruz ve böylece atmosferdeki karbondioksit seviyesinde düşürebiliriz.”

Ve dediği gibi bu çalışmaların sonuç verdiği son deneyle kanıtlanmış oldu. Çok gururlandım doğrusu.

Eminim birçok bilim insanımızın birbirinden değerli pek çok çalışması halen devam etmekte. Gün gelecek ve bu çalışmalar yarınlarımız için umut olacak. Bu vesile ile Prof. Dr. Bilge Yıldız hanımefendiyi tekrar kutluyorum. O ve onun gibi daha niceleri parlak bir geleceğin anahtarı olacaktır.

Nasıl? Cumhuriyetimizin 100 yılına yakışan bir yazı oldu öyle değil mi?

Sevgi ile kalın dostlarım.

İzleyin ve izletin lütfen.

https://www.youtube.com/watch?v=-SI1WVo2aqc

Bu İçeriği Paylaş
Bağlantılar:
Yazar
Yorum yap

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Exit mobile version