Yayınevleri Tarafından Reddedilmek

Salih Kurt 30 Görüntüleme Yorum ekle
3 Dak. Okuma

Küçük yaşlardan itibaren pek çok insanın aklından geçen fakat pek azının gerçekleştirebildiği bir hayal; kitap yazmak.

Her gün farklı türlere ait yüzlerce kitabın yazımına başlanır. Ancak bunlardan çok azı tamamlanır. Süreç içerisinde karşılaştığı zorlukları aşabilen ve çalışmalarını tamamlayan yazar adayları için artık tek bir sorun kalmıştır; yayınevi bulmak…

Bitmiş dosyanızı yayınevlerine gönderdiğiniz de, ortalama 1,5-6 ay gibi bir değerlendirme süresinin ardından, olumsuz cevap almanız veya bazı yayınevleri tarafından cevap bile alamamanızın ihtimaller dahilinde olduğunu bilmeniz gerekir. Ancak yazmaya gerçekten gönül veren birinin pes etmesi akıldan bile geçemez. Geçmemelidir.

Türkiye’de hizmet vermeye devam eden yüzlerce yayınevinin olduğunu düşündüğümüzde, bu arayıştan vazgeçmemek, kitap çıkarma hayalini gerçekleştirmek için umutları sürdürmeyi sağlayabilir.

Türk ve dünya edebiyatına baktığımızda, çalışmaları ilk etapta yayınevleri tarafından reddedilen onlarca yazara rastlayabiliriz. Bunlardan yalnızca birkaçını paylaşmamın bile, ümitlerinizi devam ettirme noktasında size yardımcı olabileceği kanaatindeyim.

HAYVAN ÇİFTLİĞİ

George Orwell’ın kaleme aldığı ve dünya çapında yüksek satış rakamlarına ulaşan kitabı akla ilk gelebilecek örneklerden. 1944 yılında yazmış olduğu kitabını, Faber & Faber yayınevinin başında bulunan T.S. Eliot’a göndermiş fakat reddedilmiştir. İngiltere’de 1945 yılında yayınlanması ile birlikte günümüze kadar iyi satış rakamları elde etmiş, Retro Hugo ödülünü kazanmıştır. Farklı alanlardaki çalışmalara da ilham kaynağı olan “Hayvan Çiftliği” kendisinden söz ettirmeye devam etmiştir.

HARRY POTTER

J.K. Rowling, fantastik kurgu türünde yazmış olduğu, serinin ilk kitabı “Felsefe Taşı” nı yayınlatabilmek için oldukça uğraşmıştır. 10’dan fazla yayınevi tarafından reddedilen Rowling, bunlardan birinde almış olduğu cevapta, yazarlığı meslek olarak yapmaması gerektiği tavsiyesi ile bile karşılaşmıştır. Küçük bir yayınevi tarafından basılan kitap binlerce satmış, dünya çapında tanınan bir hâl alarak sinemaya uyarlanmıştır.

MOBY DICK

Herman Merville imzası taşıyan Amerikan edebiyatının klasiklerinden biri olan kitap, yaptığı başvurularda gereksiz uzun olarak görülen hatta bazı yayınevleri tarafından akıl dışı tavsiyelere dahi maruz kalan kitap 1851 yılında yayınlanmış, o dönemde ise sadece 3000 adet satmıştır.

Rüzgar Gibi Geçti, Yüzüklerin Efendisi gibi daha pek çok örnek verebiliriz. Henüz 14 yaşındayken bir editöre şiirlerini bastırmak istediğini söyleyen Victor Hugo, olumsuz cevap alması üzerine “Hata ettiniz. İlk şiirlerimi basacak olsaydınız, sonraki bütün eserlerimin yayın hakkını size verecektim” cevabını vermiştir. Ülkemizde de bu tarz örneklere rastlamak mümkündür. Ayşe Kulin, Gülten Dayıoğlu gibi isimler bu konuda ilk akla gelebilecek isimlerdir.

Bu kadar başarılı olabilir misiniz bilinmez ama, olumsuz cevap alsanız da, hatta cevap vermeye tenezzül bile edilmeseniz de, yazmaktan ve çabalamaktan vazgeçmemek hayallerinize karşı bir sorumluluğunuzdur. Kim bilir, belki bir gün başarı hikayenizden bahsederken sizde benzeri hikayeler anlatabilirsiniz.

Bu İçeriği Paylaş
Yazan Salih Kurt
Bağlantılar:
Yazar
Yorum yap

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Exit mobile version