Hadi bu sefer de kötü postür kaynaklı baş, boyun ve sırt ağrılarımızı değerlendirelim.
Aslında günümüzde mavi ekran bağımlılığı, çalışma koşulları ve sosyal sportif aktivitelere olan ilginin azalması sebebiyle gitgide daha da artan kötü postür profili ile karşılaşıyoruz.
Genel olarak açıklamak gerekirse kötü postür; (tipik boyun düzleşmesi görüntüsü), omurgaya göre daha önde bir baş, ensede C7 dediğimiz omur kemiğinin belirginleşmesi (hörgüç görüntüsü), omuzların öne doğru gelerek içe doğru kapanması, sırt kaslarının uzayarak kambur görüntüsü ortaya çıkarması, buna bağlı olarak bel çukurunun içe daha fazla çökmüş görüntüsü, pelvis dediğimiz kalça kemiğinin (anterior tilt) öne doğru kaykılmasıdır.
Üstelik bu, omurganın en üstünden başlayarak gelen bozulma sadece kalça kemiğine kadar inip sınırlı kalmıyor; bütün açılaşmaları bozarak önce bacak kemiklerinin kalçaya oturuşu, sonra diz eklemindeki kaymalar, basış bozuklukları, eklemlerde açı bozuklukları olarak devam ediyor.
Peki, şimdi desem ki kötü postür sadece duruşla, çalışma koşullarıyla ya da mavi ekranla bağlantılı değil. Aynı zamanda çok kuvvetli bir şekilde sinir sistemimizin gelen uyarıları işlemleyip verdiği cevaplarla ilişkili, yani anatomik yapılarımız ne şekilde olursa olsun, duysal sistemler güvenlik algısını oluşturuyor ve güvenlik algımız bedenimizi nasıl hareket ettireceğimizi belirliyor. Eğer duysal girdilerde uyumsuzluk varsa sinir sistemi hareket olasılıklarını kısıtlıyor. Kısıtlanmış bir beden, kısalmış kaslar, limitlenmiş eklem hareketleri dolayısıyla kötü bir postür olarak ortaya çıkıyor.
Aslında sürekli mavi ekranda hızlı uyaranlara maruz kalmak, hızlı duygu değişimleri de bu güvenlik sisteminde tehlike olarak algılanır. Aynı şekilde çalışırken ya da evde aynı pozisyonda uzun süre kalmak da. Ve gergin kaslar, limitlenmiş hareket, güvenlik sistemi alarm hâlindeyken bir şeylere odaklanma çabası bizlerde kas spazmları, baş, boyun, sırt ağrıları olarak geri döner.
Ne yapmalıyız?
Kronikleşmiş, sebepsiz ağrılarınız ve postür bozuklukları gibi sıkıntılar yaşıyorsanız, doktorunuza da danıştıktan sonra mutlaka duysal sistem çalışan bir fizyoterapistten destek alarak döngüyü kırıp günlük yaşamda size destek olacak egzersizleri öğrenebilirsiniz.
Çünkü bu durumlarda sadece egzersiz, medikal destek ya da sadece manuel terapi sizi geçici süreliğine rahatlatır; her seferinde geri dönen ağrılar yaşamamak için sinir sisteminizi rahatlatmanız gerekir.