Yaşam

Minimalizm

32

Son yıllarda yükselişte olan trend bir kavram. Kısaca sadelik diye nitelendirebiliriz. Azın çokluğuna ve gücüne işaret eden felsefik bir akımdır. Minimalist yaşam ihtiyaç fazlası olan her şeyi hayatınızdan çıkararak düşüncelerinize duygularınıza, sevdiklerinize ve gerçek ilgi alanlarınıza yer ve zaman açmanız anlamına gelir.

Psikoloji üzerinde son derece olumlu etkileri olan bu akım size yaşamı sadeleştirme ve yalnızca ihtiyacı kadar olanı tüketme alışkanlığı kazandırır. Minimalist bir yaşam tarzına geçerek evinizdeki, sosyal çevrenizdeki ve zihninizdeki yüklerden kolayca kurtulabilir ve daha sade, daha huzurlu bir yaşama kucak açarsınız. Minimalist yaşam, hayatı kişinin gereken ve gerçekten önemli olanlarla yaşamasıdır. Minimalist olmak aslında bir gereklilikten çok rahatlıktır. Hayatınıza daha çok özgürlük, daha az stres ve konfor katar. Alman düşünür Hegel tarafından “Sade ama basit olmayan yalın ama yavan olmayan bir güzellik anlayışıdır” şeklinde tanımlanır. Sadeliğin verdiği çokluk duygusu ile hareket eden bu akım felsefeden eşyaya, yaşam biçiminden müziğe, sanattan kılık kıyafete kadar her alanda karşımıza çıkmaktadır. Günümüzde bir yaşam felsefesi haline gelmiştir. Yalnızca ihtiyaç duyulan şeylere odaklanmayı ihtiyaç duyulmayanları ise tamamen yaşamdan çıkarmayı öğütler. Bu felsefeye göre önemli olan hayatta her şeye sahip olmak değil, en az şeye ihtiyaç duymaktır. Sadeleşmek ve yüklerden arınmak yaşamda en önemli noktadır. Modern kültür bize her ne kadar çok şeye sahip olmamız gerektiği fikrini empoze etse de bu büyük yanılgıdır. Minimalizmi kucaklarsanız özgürlüğü kucaklarsınız. Çünkü minimalizm sadeliktir. Sadeleşmek bir nevi özgürlüktür. Sadeleşip arınarak ilişkilere, deneyimlere, ruha değer vermeye başlarsınız. Çünkü sadeleşerek anlamsız şeyleri hayatınızdan kaldırır, geriye anlamlı olanları koyar ve korumaya çalışırsınız.

Minimalizm hayatın içinde değişik şekillerde kendini gösterir. İnsan ilişkilerinde gerekmiyorsa konuşmamak bir minimalist davranış örneğidir. Çeşitli film afişlerinde ya da kitap kapaklarında sadece tek bir objenin kullanılıp sade bir görüntü oluşturması da minimalist bir tercihtir. Minimalizm zamanı daha verimli ve yararlı kullanmamızı sağlar. Minimalist yaşam insan hayatındaki maddi ve manevi unsurları ihtiyaçlara göre sınırlayıp en az da indirgeyerek daha fazla odaklanabilirlik, hareket serbestliği, yaşam konforu ve kalitesi kazandıran yaşam şekli anlayışıdır. Daha azına sahip olmak değil, gerçekten önemli şeyler için hayatımızda yer açmaktır. Mutluluk yaşamımızda nelerin önemli nelerin gereksiz olduğuna dair verdiğimiz kararlarla ilgilidir. Leonardo Da Vinci der ki; sadelik en yüksek gelişmişlik düzeyidir. Yanlış olan; bir şeylere sahip olmak değil, eşyalara verdiğimiz değer ve yüklediğimiz anlamlardır. Asıl problem şudur ki; sağlığımızın, ilişkilerimizin, kişisel gelişimimizin, hayallerimizin ve tutkularımızın bu tüketim çılgınlığı içinde kaybolması ve geri planda kalması. Minimalizm bizi önemsiz eşya, duygu ve alışkanlıklarımızdan kurtulmamıza daha azına sahip olarak daha bilinçli ve doğru seçimler yapmamıza teşvik eden bir felsefedir. Bu yolculukta radikal kararlar almamız yerine ufak dokunuşlarla, küçük adımlarla değişime başlayabiliriz. Minimalizm sayesinde doyumsuzluk ve tatminsizlik duygunuz ortadan kalkar, yaşam amacınızı keşfedersiniz, özgürlüğünüzü kazanmış olursunuz. Sağlığınıza odaklanırsınız. Eşyaların, gereksiz insanların ve düşüncelerin yükünden kurtulursunuz. Birey olarak gelişirsiniz. Anda kalarak yaşamın değerini anlarsınız. Zamanınızı şekillendirirsiniz, hayatı güzelleştiren şeyleri bulur ve değerlerini kavramaya başlarsınız. Daha fazla üretip daha az tüketirsiniz.

İnsan azalır, azaldıkça çoğalır, sadeleştikçe daha özgür hisseder ve daha görünür olur. Hayatımızdaki fazlalıklar ağır enerjilerle bizi yavaşlatır ve zamanla isteksizlik depresyon ve istemediğimiz kısır döngülere sürükleyebilir.

TAVSİYE:

  • Kullanmadığınız eşyaları başkalarına verin.
  • Bozuk ve çalışmayan aletleri tamir ettirin, ya da atın.
  • Gereksiz kıyafet, eşya, yiyecek almayın.
  • Ağır nostaljik duygularla zihninizi doldurmayın.
  • Evinizde / iş yerinizde geniş, ferah, açık alanlar oluşturun.
  • Gardırop temizliğine başlayın.
  • Teknoloji ile ilişkinizi gözden geçirin.
  • Toksik ilişkilerden arının.

Yeninin hayatınıza girebilmesi için eskinin gitmesine izin verin!

Selen Timuçin

Biz Nerede Rahat Edeceğiz

Sonraki makale

Yazarın Diğer Yazıları

32 Yorum

  1. Kaleminize sağlık.

  2. Emeğinize sağlık selen hanım zevkle ve merakla okudum aydınlatıcı bir makale olmuş ????

  3. Selen hanım Elinize sağlık

  4. Selencim çok güzel bir yazı keyifle okudum.

  5. Yazı nasıl güzel akmış, ruhum dinginleşti resmen…sadeleştikçe daha özgür olmaya..kaleminize sağlık???

    1. Selen hanım emeğinize yüreğinize sağlık inanın hayran oldum bu kadar güzel yorumlanamaz ben çok keyf aldım yazınızdan çünkü çok ders çıkartacağımdan eminim tüm yazılarınızı zevkle okuyorum ve inanın çok keyf aldım yazınızdan devamını sabırsızlıkla bekliyoruz ?????

  6. Zevkle okuyorum Selen hanım. Kaleminize sağlık

  7. Minimalizm adına, naif ama bir okadarda samimi bir makale olmuş emeğinize sağlık ?

  8. Herkes için çok faydalı bir yazı olmuş?? Yazılarınızın devamını bekliyoruz, emeğinize sağlık☘️

  9. Yüreğinize,kaleminize sağlık Selen hanım.Sıkılmadan zevkle okudum.Teşekkürler…

  10. Kaleminiz keskin olsun çok başarılı ve anlamlı yazı olmuş

  11. Emeğinize yüreğinize sağlık bundan sonra minimalizim yaşam tavsiyenize uyacağım eminim çok işime yarayacak kaleminize sağlık.

    1. Emegıne yuregıne sağlık takdır edıyorum harıka

  12. Selen Hanım, çok güzel bir yazı. Günümüzde birçok insanın örnek alması gereken bir felsefe.Dünya kaynaklarının azlığı da düşünülürse minimalizmin ne kadar önemli bir konu olduğu tartışılmaz.Ben uzun zamandır bu felsefe tarzı ile yaşıyorum. Çok da mutluyum. Böylesine güzel bir konuya değindiğiz için teşekkürler. Kaleminize sağlık.

  13. Harika ve aydınlatıcı bir paylaşım emeginize saglık ?

  14. Yıllardır hayatıma adapte etmeye çalıştığım “sade yaşama” yaşam şeklini ne kadar güzel ifade etmişsiniz. Ellerinize, kaleminize sağlık ❤️

  15. Çok güzel ifade etmişsiniz Selen hanım ????Günümüzün kaotik dünyasında,hayatımızı sadeleştirerek kendimize,duygu ve düşüncelerimize zaman ayırabilmek,iyi hissetmek,an’da kalmak ve mutlu olmak ancak bizi aşağı çeken toksik ilişkilerden ve maddesel yüklerden kurtulmakla,hafiflemekle mümkün..Az çoktur , az özgürlüktür, az insani erdemlerin çoğalmasıdır. Minimalistlik hakkındaki yazınızı çok beğendim,kaleminize,emeğinize sağlık ??

  16. Ağzına yüreğine sağlık canım benim çok Güzel ifade etmişsin başarılarının devamını diliyorum?????

  17. Selen Hanımmne kadar güzel anlatmışsınız. Ben bir 80 ler kuşağı olarak zaten minimalist yaşamdan gelen bir önceki kuşak olarak,
    Şimdi ki gençlerin bu yazıyı okuyup bir fikir sahibi olup ,yaşamlarıma uygulamalarını çok isterimUmarım hepimiz sadeleşerek az ve öz kavramlarını içimize sindirerek mutluluğu yakalayabiliriz

  18. Sıkılmadan okuduğum bir yazı daha olmuş. Sadelik ancak bu kadar güzel kelimelerle ifade edilebilirdi. Emeğinize sağlık??

  19. Minimalist hayatların daha mutlu ettiği bir gerçek… Aksini iddia edenler ütopya görüyorlar hakikati değil…

  20. Kaleminize yüreğinize sağlık ????

  21. Selen’cim eline, kalemine sağlık???Zevkle okudum.

  22. Selen Hanımcım çok güzel olmuş yazınız, yazılarınızın devamını bekliyorum.

  23. Minimalist yaşam ancak bu kadar güzel anlatılabilirdi. Severek okuduğum yazılarınıza bir yenisi daha eklendi. Yeni yazılarınızı heyecanla bekliyorum. Elimize sağlık Selen Hanım ?

  24. Gönlünüze, ruhunuza, kaleminize sağlık. Her bir kelimesi çok kıymetli ve çok yönlü değişimlere vesile olabilecek nitelikte. Daim olması dileği ile.

  25. Ne güzel bir yazı, okudukca evettt diye onayladım. Ama hayatimdan neyi çıkarabilirim diye düşününce hic birşey bulamadim. Zaten Minimaliz yaşıyorum mu acaba????

  26. Gerçekten harika bir yazı olmuş Selen hanım.Emeğinize sağlık..

  27. Yine güzel kaleminizden harika bir yazı olmuş.
    Emeğinize sağlık

  28. Yaşam sekli ile hayati olabildigince minimalizme etmis bir kisi olarak cok zevkle okudugum bir makale kalemine saglik Selen’cim …
    Basarilarin daim olsun cnm

  29. Yüreğine sağlık Selen, öyle güzel öyle yalın anlatmışsın ki… Başucuna konup ara ara açıp okunacak bir yazı olmuş. Sevgiler…

  30. Açıkçası bu kadar kısa sürede bu denli eşsiz yazılarınızı takip etme fırsatı bulmak benim için çok değerli, sadece daha öncesinde sizi tanıyamadan yazılarımızda mahrum kalmak üzücü, toplumun sizin gibi naif yazarlar a çok ihtiyacı var.

Yorum yapın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Daha Fazla Yaşam