Aşk, canlıların kendi aralarında bir ilişki veya başka bir varlık için duyduğu derin bir muhabbettir. Daha derin bir düşünce sisteminden bakıldığında ise güçlü sevgi, tutku ya da bağlanma hissiyatı olarak tanımlanabilir.
Aşık olmanın bir diğer adı ise “sevda”dır. Aşkın daha stresli ve daha imkansız olan hâli ise “kara sevda” olarak bilinir. Nice insanların kavuşamadığı hikâyeleri vardır. Kültürel farklılıklar olsa da aşk her zaman kalpten geçer; bağlanma ve duygusal bir hissiyat taşır.
Bazı düşüncelere göre aşk hem olumlu hem de olumsuz şekilde değerlendirilebilir. Oysa aşk; nezaket, merhamet ve şefkati de içinde barındırabilir. Türkçede “sevgi”, “aşk” kelimesiyle eş anlamlı olmasa da yakın anlamlı olarak değerlendirilir. “Sevginin mi aşktan, aşkın mı sevgiden büyük olduğu” ise hâlâ tartışılan bir konudur. Fakat birçok kişiye göre sevgi daha yüce bir duygudur; çünkü aşk bazen sadece nefsi bir eğilim olarak düşünülebilir.
Sevgi ise farklıdır. Bazen karşı taraf zarar görmesin diye geri çekilmektir. Psikolojik olarak da aşk, sevgiden ayrılır. Her ne kadar terim olarak benzeseler de içerdikleri anlamlar farklıdır. İnsanlar ise zaman zaman aşkın çeşitlerini birbirine karıştırır. Aşk, zor bir kavramdır.
Karşılıksız Aşk
Karşılıksız aşk ise belki de en güzel olanıdır. “Sen bana bir elma, ben sana bir elma verirsem bu sadece aşk değil; ticarettir.” Aşık olduğunuz canlı sizi sevmeyebilir; hatta hiçbir zaman da sizin kadar sevemez. Siz yüzlerce mesaj yazarsınız ama o size bir mesaj bile yazmayabilir. Bu, aşkın doğasında vardır.
İnsanlar aşka muhtaçtır. Ancak bu ihtiyaç, bağlı oldukları anlayışa göre değişiklik gösterebilir. Nefsi bir aşk olursa buna “beşeri aşk” denir. Nefis içermezse, dini terminolojide “ilahi aşk” olarak adlandırılır. Sufi anlayışta ise aşk, manevî bir hazdır ve bu hazza ulaşmak, aşkın en yüce hâline nail olmak anlamına gelir.
Aşk Her Canlıya Hitap Eder
Aşk, 7’den 70’e tüm canlıların kalbine hitap eden bir duygudur. Aslında en güzel aşk modeli, platonik aşktır. Gerçek sevgi de bence budur. Çünkü siz seversiniz, karşınızdaki sizi sevmez ya da sevdiğini bilmez. İşte bu, aşkın karşılıksız olduğunun göstergesidir.
Peki biz aşkın neresindeyiz?
Sevmeyi unutmadık mı?