PsikolojiSağlık

Çocuklarda ve Yetişkinlerde Tırnak Yeme Problemi

0

Hem çocuklarda hem de yetişkinlerde yaygın olarak görülen bir alışkanlıktır.

Tırnak yeme, genellikle 3-4 yaşından itibaren başlayan bir tür davranış bozukluğu ya da dürtü kontrol bozukluğu olarak tanımlanabilir. Tırnak yeme, alışkanlığa dönüşmüşse davranışın altında yatan sebebe bakılmalı.

Oral dönem psiko-seksüel gelişim bozukluğuna bağlanabilir. Bunlar: az ya da çok beslenme, uzun süreli emzirme, anneyle ilişkinin sorunlu olması. Çocuk, anneden ayrıldım bunun yerine geçebilecek bir şeye ihtiyacım var der ve bunu geçiş nesnesiyle yapmak ister. Bunu bazen tırnak yeme ve parmağını emme şeklinde gösterebilir. Yetişkinlik döneminde ise sigara ile sağlaya da bilir.

Olaylar karşısında hissettiği duygu ve düşüncelerle baş edebilmek için yaptığı davranışlardır. Çocuk, stres, korku, endişe ve kaygı yaşıyordur. Aynı zamana küçük düşürme, eleştirme ve cezalandırma gibi eylemlerle karşılaşıyordur. Aile sürekli tırnağını yeme uyarısı yaptığında bu çocukta baskıya sebep oluyor ve sürekli tırnağını yemesine neden olabiliyor. Bu da alışkanlık kazanmasına neden olan sebeplerden biridir. Tırnak kenarlarını yeme, kaygı ve gelecekleri hakkında düşündükleri zaman yediklerini ve aynı zamanda kendi bedeni üzerinde kontrol sağladığını gösterir.

Tırnak yeme alışkanlığı bazen dudak yeme, saç kıvırma, burun çekme, kalem kemirme gibi alışkanlıklara da dönüşebilir. Bazen ailesinde ya da yakın çevresinde tırnak yiyen birisini gören çocuk bu davranışı model alma/taklit etme yoluna gidebilir.

Tırnak Yemenin Zararları:

Tırnaklarını yutması durumunda, mide enfeksiyonu gibi rahatsızlıklar görülebilir. Tırnakların sürekli olarak ağız ile temasına bağlı olarak pek çok enfeksiyon hastalığı oluşabilir. Çene ekleminde ve diş yapısında bozulmalar da olabilir.

Peki Bu Durumda Ne Yapmalıyız?

  • Tırnaklarınızı düzenli kesip manikür yapın. Bu estetik algınızı ve sosyal dışlanmaya maruz kalmanızı da önler.
  • Elinizi meşgul edecek malzemeleri kullanabilirsiniz (küçük bir top veya hamur ile oynama).
  • El işi yapmak ve ağızda sakız çiğnemek ellerinizi ve ağzınızın oyalanmasını sağlar.
  • Tırnakları yara bandı ile kaplayın. Çocuklar da daha eğlenceli olması için renkli yara bandı ya da resimli yara bantlarından alabilirsiniz.
  • Tırnaklarınıza acı olan tırnak cilalarından sürebilirsiniz.

Tüm bunlara rağmen tırnak yeme alışkanlığı devam ediyorsa, bilişsel ve davranışsal terapi yaklaşımları ile tırnak yeme hastalığı tedavi edilebilir.

Melisa Akay

Madde Kullanım Yaygınlığı

Sonraki makale

Yazarın Diğer Yazıları

Yorum

Yorum yapın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Daha Fazla Psikoloji