Herkese merhabalar, ben Sosyal Hizmet Uzmanı (bizler Sosyal Çalışmacı unvanı ile de tanımlanıyoruz), Koçluğu devlet nezdinde sınanmış MYK Belgeli bir Aile Danışmanıyım. Bu ay sizlerle paylaşmak istediğim konu doğru soru sormak. Diğer tüm yazılarım için de sayfama girip okuyup yorum yapabilir, öğrenmeyi seçtiğiniz ve bir sonraki yazılarımda okumayı seçtiğiniz konular var ise önerilerinizi yorum kısmına yazarak bana ulaştırabilirsiniz.
Öncelikle soru sormanın bir sanat olduğunu yazmak isterim. Öyle bir sanat ki bireyi bambaşka bir paralel evrene de götürebilir, çıkılmaz bir kuyunun dibine de. Bir bireyin cesaretini de tetikleyebilir, öz değersizliğini de… Şimdi gözlerinizi kapatıp bir düşünmenizi istiyorum. Çocuk siz. Ne de çok soru soran, değil mi? Evren, soracağımız sorularla bize yanıt vermeye hazır, peki biz bunu nasıl yapacağımızı biliyor muyuz? Haydi hep birlikte soru sormanın derinliklerine inelim. Ne dersiniz?
Sizler için 4 bölümde kalemim döndüğünce yazdım.
Doğru Soru Sormak Nedir?
Doğru soru sormak, bilgi edinme ve iletişim kurma süreçlerinde hayati bir öneme sahiptir. Soru sormak, öğrenmenin ve anlamanın temel araçlarından biridir. Ancak, soruların niteliği, elde edilecek bilginin kalitesini belirler. İşte doğru soru sormanın önemine dair birkaç ana nokta:
1. Bilgi Edinme Süreci
Doğru sorular, spesifik ve odaklanmış bilgiler edinmemizi sağlıyor. Genel veya belirsiz sorular yerine, belirli bir konuyu derinlemesine incelememizi sağlayan net sorular sormak, öğrenme sürecini hızlandırıyor. Bu, özellikle akademik çalışmalar ve araştırmalar için kritik bir unsur. Özellikle koç kimliğim ve aile danışmanlığı kimliğimle buraya eklemem gereken en önemli nokta ise doğru sorular sorarak danışanlarımı spesifik bir noktaya odaklanmayı sağlamaktır.
2. Eleştirel Düşünme
Soru sormak, eleştirel düşünme becerilerini geliştiriyor. Nasıl mı? Doğru sorular, varsayımları sorgulama ve farklı bakış açılarını değerlendirme fırsatı sunduğunda bireylerin düşüncelerini derinleştirmelerine ve daha analitik bir yaklaşım geliştirmelerine yardımcı oluyor. Özellikle en çok kullanmayı seçtiğim 360 derece metodu ile çok yönlü bir düşünce biçimi ile farklı bir imajinasyon içerisine giren bireyler, eleştirel düşünmeyi geliştiriyor. Bu da farkındalık yolculuğunu açıyor.
3. İletişim ve İlişkiler
Etkili iletişimde doğru sorular sormak, karşımızdaki kişiyle olan bağlantıyı güçlendiriyor. Öyle ki insanların düşüncelerini ve duygularını ifade etmelerini teşvik etmek gerekiyor. Neden mi? Çünkü sorulan doğru sorular, empati kurmamıza ve karşımızdakini daha iyi anlamamıza yardımcı oluyor. Bazen tek bir doğru soru ile kişisel sağaltım yapabiliyoruz. Çünkü herkes anlaşılmayı hak ediyor.
4. Problem Çözme
Doğru sorular, sorunları tanımlamaya ve çözmeye yönelik stratejiler geliştirmeye olanak tanıyor. Problemi anlamak için doğru bir çerçeve oluşturmak, etkili çözümler bulmayı kolaylaştırıyor. Bir problem olduğunda “Ne oldu?” gibi yargılayıcı bir soru sormak doğru bir soru olmayacaktır. Bunun yerine “Neler oluyor?” sorusu yargıdan uzak doğru bir soru olacaktır. Neden ile nasıl arasında büyük bir fark vardır. Neden sorusu yargılayıcı, nasıl sorusu ise yeni bir vizyon oluşturmaktadır. Üretkenliği teşvik eden sorular sormak, yeni fikirlerin ve çözümlerin ortaya çıkmasına yardımcı olur. “Ne oluyor da böyle yapıyoruz?” veya “Alternatif ne olabilir?” gibi sorular, alışılmış düşünce kalıplarını kırarak yenilikçi yaklaşımları tetikler.
Doğru soru sormanın önemi, hem bireysel hem de sosyal yaşamda kendini gösteriyor şüphesiz ki. Bilgi edinme, eleştirel düşünme, etkili iletişim, problem çözme ve üretkenlik gibi birçok alanda belirleyici bir rol oynuyor. Bu nedenle bir soru sormadan önce hep en iyi soruyu bulma yoluna gidebiliriz. Daha iyi bir öğrenme ve iletişim için soru sorma becerilerimizi geliştirmek, sürekli olarak üzerinde durmamız gereken bir konu olmalıdır.
En önemlisi kendi öz benliğimize doğru sorular sormakla başlamalıyız. Yargıdan uzak ve şefkatle.
Seviliyorsunuz. ❤️
Gelecek ay görüşmek üzere…
Yeşim hocam merhaba bu kadar önemli bir konuyu anlaşılır bir şekilde kısa, öz ve yalın bir ifadeyle tanımlamanızdan dolayı sizleri tebrik ediyorum.
Yeşim hanım yine ne güzel anlatmışsınız soru sormanın bile bir yolu olduğunu..
Tamamen katılıyorum yeşim hocam . Anlatım şekliniz tamamen net harika bir yazı olmuş tebrikler ve bilgilerinizi bizlerle paylaştığınız için teşekkürler 🤩
Anlatımınız yine harika 👏