Kişisel Gelişim

Her Bildiğini Söyleme Her Söylediğini Bil

0

Yemek yeme alışkanlığımız sağlığımızın göstergesi olduğu gibi konuşma şeklimiz de ruhumuzun göstergesidir. Ağzımızdan çıkardığımız sözler duygularımızın zihnimizdeki tezahürüdür. Bunun için unutmamalıyız ki ağızdan çıkan sözleri ilk önce ağız sahibi kendisi duymalı, kendi terazisinde tartmalı sonra karşı tarafın zihnine göndermelidir. İnsan dilinin altında saklıdır… Dış görünüşü ile karşılayıp konuşması ile yolcu ettiğimiz insan…

Sonra pişman olmamak için konuşmadan önce düşünmek çok önemlidir. Kalp kırmak kolaydır ama o kalbi onarmak, o güveni tekrar kazanmak oldukça zordur.

Konuşmak bir sanattır. Zarif konuşmak asilliktir. Ne söylediğimiz, kime neyi söylediğimiz, ağzımızdan çıkacakları tartmamız çok önemlidir. Zarafet sembolü olan kadınlarımız, o kadınlarla konuşan adamlarımız konuşma tarzlarına dikkat etmeli, kabalıktan kaçınmalılar. Özellikle ailede büyüyen çocuklar, ebeveynlerinin birbiri ile veya etraftaki insanlarla zarif, kalp kırmadan konuştuklarını, ince davrandıklarını gördükleri zaman onlar da aynı şekilde davranır ve toplumumuz daha kültürlü, daha kibar insanlar kazanmış olur. Çünkü örnek aldığı insanların konuşma ve davranış şekli ile ortaya terbiyeli insan olmanın özelliklerini öğrenmiş birey çıkacak ve hayat daha yaşanılır hale gelecek.

Bazen dürüst olmak, gerçekleri söylemek karşıdaki insanı yaralayabilir. Ama dürüst olmaktan kaçınmayarak gerçekleri uygun bir dille, insanların kalbini kırmadan söylemenin mutlaka bir yolu vardır. Bu konuda kendimizi eğitebilir, kalplere yol bulabiliriz. Unutmamalıyız ki insanlara güven vermenin en önemli yolu dürüst olmaktır. Güvenin temeli dürüstlüktür. Ama her doğruyu her yerde söylemenin doğru olmadığını bilmek lazım. Nezaket sözcüklerini kullanarak söyleyeceği kelimeleri seçen, en kırıcı sözü bile uygun bir dille söylemesini bilen, kalp kırmaktan korkan o asil insanlar toplumun en önemli insanlarıdır. Oysa kibirli, hep kırıcı konuşan, kendini herkesten üstün gören insanla sohbet bile ne kadar yorucu ve rahatsız edicidir.

Kelimelerimizi seçerek konuşmak, insanların bizi anladığına emin olmak hatta karşımızdaki insana hitap şeklimiz bile adap kurallarıdır. Adap ise hepimizin baş tacımızdır. Adaplı insan her yerde sevilen insandır. Konuşma tarzımızla insanları ya kazanırız ya da kaybederiz… Bunun için peygamberimizin dediği gibi “Ya hayırlı konuş ya da sus”

Kısacası her bildiğini söyleme, her söylediğini bil…

Vefale Talıblı

İnsan Evladı

Önceki makale

Dil Issızı

Sonraki makale

Yazarın Diğer Yazıları

Yorum

Yorum yapın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir