Kültür & Sanat

Şamanizm

0

Taş Devri’nden bu yana tarihin her aşamasında insan, yaşam ve ölüm, varlık ve ruhlar arasında, kısacası iki dünyanın kesiştiği noktada, bu dünyaları birbirine bağlayabilecek bir arabulucuya ihtiyaç duymuştur.

İnsan kültürü oluştuğunda, şamanlar zaten bu aracının işlevlerini yerine getiriyorlardı.

Özgür düşünce bazen insanları şamanların bazı gizemli medeniyetlerin son temsilcileri, doğaüstü yeteneklerin temsilcileri, insanların koruyucuları ve destekçileri olduğu sonucuna götürür.

Şamanik ritüeller artık geçmişin bir kalıntısı olsa da, araştırmacılar şamanizmi, bir kişinin zihinsel durumu tarafından önceden belirlenmiş kitlesel bir tezahür olan tek tanrılı dinlerden önce gelen büyücülük ve büyücülük dininin bir çeşidi olarak görüyorlar.

“Şaman” kelimesi 17. yüzyılda Yakut dilinden Avrupa dillerine geçmiştir. Bu kelime Hindistan’dan Moğolistan üzerinden Yakutistan’a gelmiştir.

Şamanizm esas olarak Sibirya, Urallar ve kuzey halkları tarafından uygulanmıştır. Şamanlar Pipetlere Laplandlılar “noyd”, Macarlar “taltas”, Kazaklar ve Kırgızlar “bakhshi” adını vermişler.

Gypsy-Chovalis, faaliyet biçimlerine göre Sibirya samanına daha yakındı.

Türkiye’de şabihleri ve törenleri şamanlarınkine çok benzeyen Bektaşilerin derviş ve sufi boyları vardır.

Gizemli Haiti Şamanistik Voodoo dini eğilimi de bu düzene atfedilebilir.

Şamanik yöntemler gezegenin her yerinde birbirine karşılık gelir, esasen Avustralya, Güney ve Kuzey Amerika, Sibirya ve Orta Asya, Doğu ve Kuzey Avrupa ve Güney Afrika’da aynıdır.

Hem erkekler hem de kadınlar şamanik yeteneklere sahip olabilir. Bununla birlikte, birçok toplulukta, kadınların esas olarak ev işleriyle uğraştıkları ve bu yolu ancak çocukları büyüdüğünde seçtikleri için, kadınların şamanizm için zamanları yoktur.

Ancak buna rağmen kadın unsurlar Şamanizm’de önemli bir rol oynamaktalar. Samanlar genellikle kadın kıyafetleri giyerler ve saçlarını kadın gibi örgülü tutarlar. Hatta öyle bir inanış var ki, erkek şaman kadın olarak doğabilir ama çocuk olamaz, yavru, ördek yavrusu, balık gibi hayvanları doğurabilir.

Tüm büyücülük süreci şehvetlidir, tutkuludur, şarkılar cinsel tutkuların ipuçları haline gelir, danslarda müstehcen eylemlere izin verilir.

Afrika’da sağlıklı şamanlar yağmuru ve karı yağdırmak için özel taşlar kullanırlar ve hamile kadınların rahmindeki cenini zarar görmeden eritebilirler. Avrupalıların baş edemeyeceği kadar fırlatma silahları ve ilaçları var.

Saf efsanenin etkisi olsa da, Afrika’daki bazı şamanların her an bir hayvana dönüşebileceğini, sandıktaki parayı yılana çevirip duvardan geçirebileceğini söylemek ilginçtir.

Şaman törenleri kıyafetlerin hazırlanmasıyla başlar. Baş şaman öğrencilerine bu işte yardımcı olur, onlara şamanik yöntemler öğretir. Farklı topluluklarda şamanların kıyafetleri değişiklik gösterir.

Örneğin, Sibirya şamanları, ön etekleri kısa ve arka etekleri uzun olan, demir çanlarla süslenmiş tabaklanmış deri cüppeler giyerler.

Bu giysinin önü ayrıca çeşitli sembollerle – hayvan figürleri, balıklar, gök cisimlerinin amblemleri, insan kemikleri ve iç organlarla süsleniyor.

Şaman inancına göre bunlar asla paslanmaz ve ruhları vardır.

Şamanın teçhizatının ana unsuru davul vuruşları, monoton konuşma ve şarkılar, ritmik zıplama ve koşmadır ve narkotik kokuların alınmasıyla şaman kendini özel bir vecd haline sokar, “öbür dünya”ya seyahat eder ve iletişim kurar. ruhlar ve davul bazen bir kuşa, bazen bir geyiğe dönüşerek şamana yardım eder, o dünyaya götürür.

Törende fantastik güç sergilenir. Şamanın yardımcıları liderlerine eşlik etmekle kalmaz, aynı zamanda onu bir iple tutarlar. Şaman töreni çeşitli amaçlara hizmet eder, çoğu durumda hastaları tedavi etmeye hizmet eder. Bu tür seanslarda sözde gerçek bir mucize gerçekleşir, felçli bir kişi bile yataktan kalkar ve kayıp eşyaları bulunur.

Her şamanın kendi koruyucu ruhu vardır. Temelde bir zamanlar yaşamış bir şamanın ruhudur. Bu ruh, seçilen kişinin etrafında hareket eder, çağrısına gelebilir, tavsiye verebilir ve yardım edebilir. Ayrıca şamanın görevlerini de yerine getirir ve bazen diğer ruhlarla savaşa girer. Ruhlar ne kadar güçlüyse, şaman o kadar inatçıdır.

Şamanizm sadece bilim adamlarının ve etnografların ilgi konusu değildir. Özel araştırmalara ek olarak, bazı ülkelerdeki devlet güvenlik kurumları bile şamanizmin paranormal özelliklerini kullanmaya çalışıyorlar.

Şu anda, dinleyiciler üzerinde daha büyük bir duygusal etki yaratmak için, özellikle rock müzikte şamanik törenlerin unsurlarından yararlananlar var.

Belirli kaya türlerinin yardımıyla bir kişinin şamanların ruh dünyasıyla temasa geçebileceğini ve vurmalı çalgıların ritmik seslerinin onu cadıların durumuna yaklaştırdığını söylüyorlar. Yani şamanizm henüz ölmedi, sadece çehresini değiştiriyor. Ve şamanlar hayattaki birçok şeyi değiştirebilir, çok beklenmedik olaylar gösterebilir.

Şamanizm bir din midir yoksa mezhep midir? Öyle ise, hatta bir noktada böyle olmuşsa da özünde evrensel yaşam biçimine aykırı hiçbir şey yoktur.

Şamanizm, mantıken herhangi bir din veya mezhep ile zıt veya eşit tutulamaz. Şamanizm ortaya çıktığında dinler yoktu. Onda bir mucize var ama şeytana tapınma yok.

Sessiz bir yerde gözlerinizi kapatın, duyduklarınızı, okuduklarınızı süzgeçten geçirin ve anlayışınızın süzgecinden geçirin, göreceksiniz ki şamanizm Adem dedemizden beri esen rüzgardır. İnanmıyorsanız, Azerbaycan’ın Gobustan kayalıklarını ziyaret edin, oradaki en eski şaman ritüellerinin işaretlerini görürsünüz.

Halide Halid
Araştırmacı Yazar

Öz Şefkat Odağında Hayatımıza Bakış

Önceki makale

Yazarın Diğer Yazıları

Yorum

Yorum yapın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Daha Fazla Kültür & Sanat